dinsdag 10 november 2009

De nieuwe knapzakjes en updates

Het begon allemaal met een collega ( en hardloper) van M-J in het AMC. Hij ging op reis naar de VS en zou daar gaan kijken naar de volgende rugzak .... Salomon Wings Vest 10+3 EXP M .

In Nederland moeilijk te zien en te krijgen. Het verschil met andere hardlooprugzakjes is (zoals de naam al in zich heeft) dat je het aantrekt als een soort vest ....... met aan de voorkant een ritssluiting.
Het zou dus erg goed moeten aansluiten op je lichaam en dus comfortabel moeten zijn tijdens het hardlopen.
Onze interesse was gewekt en toen we op onze zomervakantie een winkel aandeden voor wat hardloop aankopen hing hij / zij daar. Uiteindelijk belande deze dan ook in de auto mee terug naar Nederland ( samen met een INOV-8 RACE PRO™ 12 rugzak voor mij).
Links de Salomon en de Decathlon versie


Niet veel later kwamen we ook een look a like versie tegen bij de Decathlon in Amsterdam. Die ging dus ook mee mede omdat hij de helft goedkoper is dan de Salomon.
We hebben ze nu al een paar keer aangehad tijdens strandlopen en gewone lange duurlopen en ze bevallen prima. Het is even wennen met die rits voorop maar eenmaal verder aangesnoerd en volgeladen loopt het erg lekker. Het enige nadeel aan de decathlon versie is de waterzak die tijdens het lopen blijft klotsen ( iets waar bijv. de inov-8 geen last van heeft) en ik het mondstuk niets vindt en dit dus binnenkort verwissel voor een versie die op mijn camelbag zit.-Update over het mondstuk : een paar weken na het schrijven van dit stukje kwam ik er achter dat er een stuk verpakkingsplastic in het mondstuk zat ...... na verwijdering werkt het na behoren en hoeft er niet gewisseld te worden.

Maar er zijn ook voordelen ....... het voorstuk ( waar de rits zit ) heeft vele zakjes voor de nodige zaken ( gels / telefoon / mp3 speler etc) die je dus makkelijk en snel kan bereiken. En door hun compactheid nemen ze niet veel ruimte in beslag ....... zeker handig als je al meerdere rugzakken thuis hebt liggen.En omdat ze strak zitten is er zo goed als geen zijwaartse beweging ( lees minder dan bij een andere rugzak).Verder kan je de Salomon eenvoudig vergroten en de Decathlon heeft een elastisch touwtje achterop voor extra bagage.


Voor de foto's van de Decathlon rugzak op mijn rug moeten jullie nog even geduld hebben.
Maar ze vormen een welkome aanvulling op ons assortiment aan rugzakjes en camelbaks (waaronder de door mij veelgebruikte 3l. thermo versie) die heel handig aan mijn grote rugzak klikt en ook alleen te dragen is. Binnenkort meer hierover.
Update:
- Ik heb oa.via de mail / dit blog al een aantal vragen gehad over het schuren van een rugzak mbt je kleren. Mijn antwoord hierop is dat je bijna niet voorkomt. Natuurlijk helpt een goede pasvorm / afstellen wel iets maar helemaal voorkomen doe je het nooit. En ook het soort activiteit wat je doet met je rugzak en mate van bepakking zal ook meespelen.
Wat wel opvalt is dat in mijn geval het ene shirt duidelijk sneller slijtage plekken laat zien dan een ander shirt. Dit zal wel grotendeels aan het soort materiaal liggen maar heb daar nog niet naar gekeken.- Verder was een er en tip om het klotsen tegen te gaan van de waterzak.
Pers zoveel mogelijk lucht eruit. Dit is iets wat ik standaard altijd al doe maar omdat het waarschijnlijk een gewoonte zaak is voor me vergat ik dat er bij te zetten.
Een andere reden kan ook zijn dat mijn camelbag een geïsoleerde versie is (zie plaatje hierboven) en dus naast warmte / kou ook geluid tegenhoud.- Hebben jullie meer dan 2 rugzakken ...... ja ... volgens mij hebben we er zo rond de 11. Natuurlijk kan je maar 1 rugzak tegelijkertijd dragen maar ze hebben ieder hun eigen functie ( en formaat). Wij wandelen ook veel (zeker zomervakanties in de Alpen) met bepakking al na gelang de afstand en aantal dagen hebben wij daar diverse rugzakken voor.
Van 10 liter naar 30 etc etc .... met uiteindelijk als grootste de Lowe Alpine Saracen van 90 +20 liter en mogelijkheid tot extra 2x 10 liter zijtassen. Met zijn gewicht van ruim 4 kg zeker niet de lichtste maar wel een van de stevigste .... en dat is op onze toeren soms wel eens handig en nodig gebleken. Maar de volgende keer meer over de rugzakken. (de saracen hier met de zijtassen en andere kleur ....onze is gewoon groen)
- Update Mei 2010 : de Salomon wint het met gebruiksgemak .... vooral doordat hij vergroot kan worden en M-J neemt hem nu ook zo goed als elke dag mee op de fiets naar haar werk.
Het gemis van een waterzak is er hier niet omdat je makkelijk een drinkfles mee neemt in zijvak of bidonhouder op de fiets.

- Update Juli 2010 : Naast de Lowe Alpine Saracen is er nu ook een Bach Specialist bijgekomen voor M-J. Niet voor dagelijks gebruik maar voor de vakantie en bergtochten van meerdere dagen.