maandag 21 februari 2011

Survival run Gendringen ........ DNF


En om maar meteen met de deur in huis te vallen  ........
Mijn 1ste echte survival run in 20 jaar ( vroeger aan vele mee gedaan in aanloop voor een soort van adventure racen) was een DNF oftewel een niet aan de finish gekomen. Maar hier het verhaal:
Ik kreeg vorig jaar de smaak weer te pakken toen we op vakantie in Zwitserland een fun park aandeden waar je al slingerend en klimmend hoog boven de grond (wel gezekerd aan touw) een parcours moest afleggen. W verveelden ons geen minuut van de 1 1/2 uur.
Helaas kwam het er thuis niet van om hiermee verder te gaan omdat de vrije tijd ( sport uren) opgingen aan oa. fietsen en lopen en andere zaken.

Maar enkele weken geleden kwam ik weer in contact met deze sport en zag dat de eerst volgende wedstrijd in het Gelderse Gendringen zou plaatsvinden die als voordeel had dat we naderhand ook nog even bij een familielid op bezoek konden gaan.
Ik schreef  me in bij de recreanten met als doel om eens te kijken of nog vooruit kon komen in de 42 hindernissen verdeeld over de 12km. Nee niet eerst trainen om de verroeste en vergeten technieken weer terug te halen ...... gewoon meteen het diepe water in ( letterlijk en figuurlijk).
Die 12km lopen zouden niet het probleem worden ...... en de meeste hindernissen ook niet.

Zondag ochtend vertrokken we om 08.15  in de ijzige kou (-2,5 graden en veel wind ) voor een 2 1/2 uur durende reis en aangekomen in Gendringen bleek al snel dat de starttijd met 20 min. verschoven was. Gelukkig was het hier "wat " warmer maar met -1 nog steeds niet een lekkere temperatuur om slootjes tot voorbij je middel te doorkruisen. En de ook hier ijzige wind maakte het er niet beter op.
Startnummer in de vorm van T-shirt opgehaald incl. een polsbandje voor de controle kon het wachten in de kou  beginnen. Net als bij onze andere sporten zie je er in de meeste sportkleding nou niet echt flatteus / modieus uit. Maar wat ons opviel is dat iedereen bij de survival run ook nog eens het shirt in de broek stopt !!!!!!! en dat ziet er helemaal niet uit ..... de deelnemende mannen hebben allemaal geen kont in de hardlooplegging (ook ondergetekende mist dit) en dus zie je een paar benen en iets aan boven lijf (veelal erg afgetraind .... helaas niet bij ondergetekende) .
Maar er is een rede achter dit ..... doe je dit niet en je hangt op de kop aan een touw dan zakt je shirt over je hoofd en zie je niets meer. En verder is de kans op vast blijven hangen aan je shirt zo groter. En misschien zijn er nog wel een paar redenen te noemen die ik nog niet weet.

Toen nog even verlekkerd bij het standje van Rademakers sport met hun Inov-8 spullen gekeken en gepraat met Koos en Anneke voordat de 1ste 18km wedstrijdlopers ( die waren om 10.00 gestart) zich aanmelden.
De nr 1 lag "ruim"op kop maar moest op de laatste hindernis toch zijn meerdere erkennen in de Nr 2 ...... zuur erg zuur. M-J maakte zich ondertussen klaar om mee te fietsen en hopelijk wat foto's te maken.

Ik vertrok in de laatste groep en zou de kat uit de boom kijken maar kwam er snel achter dat ik iets miste op mijn medestrijders .... kracht in de armen. De techniek had ik weer snel in het hoofd en in de benen maar waar je je zelf moet optrekken aan een touw ging het mis ...... mijn armen kregen het moeilijk en ik kon vlot daarna een hindernis niet meer nemen. Bij het missen van een hindernis moet je je polsbandje inleveren en lig je uit de "wedstrijd". Je mag dan nog wel doorgaan en nog 2 hindernissen missen voordat je definitief het  parcours moet verlaten maar ik was echt op. En doorgaan betekend hier ook meteen een vergrote kans op blessures omdat je vaak een paar meter boven de grond hangt. En lezers weten dat de gezondheid bij ons echt voorgaat dus ........ einde oefening.
Kortom geen 2de of 3de poging meer voor mij maar afdruipen en terug lopen naar de start/ finish en auto. Ik kon snel weer lachen maar zo een als een boer met kiespijn .....

Ondertussen zagen we de wedstrijd lopers voorbij komen met stukken boomstammen in de armen die ze voorheen ook moesten hakken (!!!!!!) ja ja en dat is nog niet alles .... zo stond er ook kanoën en boogschieten op het programma.  M-J keek met verbazing hoe  de meeste deelnemers als echte klimaapjes te keer gingen. En zo snel dat het wel leek of het geen hindernissen waren. Het ziet er soms toch zo makkelijk uit. Maar de meeste doen dit ook dan al jaren naast andere sporten zoals oa. hardlopen (Ik sprak met iemand die de dag ervoor nog 42km had gelopen ).

Welke les heb ik voor de volgende keer ( revanche) geleerd ...... krachttraining is echt nodig. En dan vooral in de bovenkant van mijn lichaam. Tja en dat is iets wat ik normaal niet train voor het fietsen en hardlopen. Natuurlijk wel bij het zwemmen maar dat is er de laatste maanden wat bij ingeschoten. Misschien toch maar weer meer gaan zwemmen ( met volgende Triathlon ergens in Mei en Juni) of anders lid worden van een fitness club.
En ook al is de klim techniek nog wel aanwezig ..... bij spijkeren en trainen in hindernissen is ook niet verkeerd. En omdat we geen klim parcours in onze achtertuin hebben zal ik ook hier naar een club moeten kijken (en die hebben we hier gelukkig "in de buurt"). En als laatste geen handschoenen ( ook al was het erg koud) maar bijv. afgeknipte sokken om je handen !!!!! raar maar waar. Verder als laatste dat ik niet de enigste uitvaller zou zijn. Zo ongeveer 1/3 van de deelnemers valt voortijdig uit.

Hierbij nog een link (klik HIER) naar een korte video reportage van SBS6 over de Survivalrun in Gendringen gemaakt op de Vrijdag met oa de brandweer, Politie en het leger in actie.