zaterdag 9 januari 2010

De maand van de afgelaste wedstrijden

Waarom dit stukje:
Zat al in de pijplijn ( ben gestopt met tellen van afgelaste wedstrijden waaraan ik mee zou doen) maar na een reactie van mij op een ander blog (strekking: ik ben het niet altijd eens met afgelasting ) kwam er een tegenreactie waarin stond dat er ook zware ongelukken kunnen gebeuren met blijvend letsel en het dus erg verstandig is dat wedstrijden (nu) niet doorgaan.

Zoals iedereen nu wel weet is de winter in ons land. Zo hadden we er hier in het hoge Noorden al voor de kerstdagen "last" van. Maar gelukkig begint de rest van het land het nu ook te voelen.
Keken we vroeger niet meer op of om van een beetje winter ..... het leven ging ook toen gewoon door zij het wat langzamer en minder hectisch.

Daarbij moet je natuurlijk wel je gezond verstand houden en je aanpassen aan de omstandigheden. Even je pr's en toptijden links laten liggen en gaan voor het plezier ..... de fun run of welke bezigheid dan ook. ........ genieten van de natuur.
Een ongelukje kan zo gebeuren en daar hoeft echt niet 30 cm sneeuw voor te liggen of 3mm ijs op de straten. Je kan je op 1001 manieren blesseren al dan niet blijvend en de meeste hebben niets met sport te doen.
En daar wrikt dan ook de schoen ........ wanneer is het te gevaarlijk zodat er iets afgelast moet worden. De Elfstedentocht zal ook niet snel afgelast worden ........ als ie al kan gaat hij vast door.

Het begint al met de vraag of de mensen wel naar het evenement kunnen komen ( weer alarm iemand ).Waar de een 10 meter moet lopen komt de ander met de auto van 100km ( of verder) weg.
Dan is er de vraag of de organisatie het wel voor mekaar kan krijgen ( parcours aangeven / afzetten, verzorging, vrijwilligers, calamiteiten uitvoering /plan etc etc) ........ kunnen wij niet beoordelen.
En dan is er natuurlijk ook nog zoiets als veiligheid van de lopers / fietsers / zwemmers tijdens het evenement.
Je doet natuurlijk altijd mee op eigen risico en de meest onder ons weten dat er iets kan gebeuren ... al dan niet door je eigen schuld.

Dus wanneer moet de organisatie inspringen voor hun eigen of jou veiligheid !!!!!!! Als het te koud of te warm is, om een 2tal te noemen. Moeilijk moeilijk en het zal met elk evenement anders zijn. Zo mocht ik een keer niet meedoen aan een Triathlon omdat het water te koud was en ik geen wetsuit bij me had. Had ik hem maar bij me moeten hebben.
En als je laten we zeggen aan een marathon in Griekenland mee doet kan je ervan uitgaan dat het wel eens erg warm kan zijn / worden.
Hetzelfde geldt ook voor bijv. de Iditarod Trail invitational in Alaska ...... een "fietstocht" van 350 of 1100 miles door de besneeuwde wildernis van Alaska. Waar moet ik beginnen .... frost-bite zou wel hoog staan.
Kortom elke situatie is anders maar als ik me inschrijf voor een wedstrijd in December / Januari weet ik dat het kan vriezen / sneeuwen ofte wel winters kan zijn.

Wij houden wel van deze winterse omstandigheden en berijden er ons ook voor door middel van training en onze uitrusting. Werken met laagjes functionele kleding en hoofd en handbedekking en als laatste aangepast schoeisel ( gelang de ondergrond van trail tot spike schoenen). Geïsoleerde camelbag op de rug en wat nog meer.
Maar ook hier geldt dat als het naar ons gevoel ( al doende leert men) te gek is blijven gaan we wandelen totdat de omstandigheden weer beter zijn.
Niemand wil toch naar het ziekenhuis ( behalve M-J voor haar werk ....... op dit moment op weg voor de nachtdienst tussen / langs sneeuwduinen glijdend op de snelweg). Maar ook met de wedstrijden is het zo dat ik er nu wel vrede mee heb ........... dan maar schaatsen of andere winterse avonturen ....... en nee sneeuwvegen valt daar niet onder ( wel een goede training).

Maar ook deze winterse periode zal voorbij gaan en kunnen weer allemaal onze wedstrijdjes uitzoeken in andere omstandigheden en moeilijkheden. Ik kijk uit om misschien dit jaar eens de sfeer te proeven van een 60km loop en om weer eens te beginnen met een survivalrun die hier in Friesland worden gehouden (klik HIER of HIER) of een soort ori├źntatie loop (Wampex) met als doel ooit een wat grotere / langere ook wel een adventure run genaamd te doen.
Succes gewenst aan iedereen en dat het liefst zonder ongelukken.