donderdag 6 mei 2010

Ant+ en Belangrijke update


Even voor de duidelijkheid ...... het volgende stukje gaat over hartslag meter, cadans meter, weegschaal en andere meet instrumenten via de Ant+technologie (en nee ik heb geen aandelen garmin /Ant .....zelfde bedrijf).
Ook wel (on)bekend via de huidige Garmin / Suunto horloges en de Garmin fietscomputers - Outdoor Navi (Colorado/Dakota) en vele andere merken die hier in Nederland misschien minder bekend zijn.
Ik gebruik via mijn Suunto T6 horloge en zijn hartslag en footpod meter al jaren de Ant techniek maar dit had als nadeel dat het geen open standaard was ( lees uitwisselbaar met andere Ant+ meters van andere merken) Suunto gebruikt hun eigen code en dus blijf je aan hun product assortiment (vast)zitten.
Maar gelukkig stapt Suunto nu ook in de Ant+ alliantie ( Maart 2010) wat betekent dat de volgende generatie producten ook compatibel is met alle andere Ant+ zaken.

Het wachten was op een onafhankelijke partij die de Ant+ techniek ( die je kan vergelijken met bluetooth maar met als voordeel laag stroomverbruik) open zou breken en onderling uitwisselbaar zou maken. Maar nu is dan eindelijk zover ...... je kan nu ook de randapparatuur uitlezen / bekijken via de Apple Iphone (waarschijnlijk tzt op Android (zie onderaan dit artikel voor laatste nieuws) / Windows draaiende telefoons) via een klein staafje dat je in de Iphone klikt of een soort sleeve die je om de Iphone schuift.
Grootste nadeel is natuurlijk wel dat je een Apple Iphone moet hebben / kopen (ook los te koop zonder abonnement) . En de Iphone is nou niet echt een klein apparaat dat je makkelijk om je pols kan dragen (misschien wel zo interessant op de fiets als vervanger van de Garmin edge 500 / 705). En zo zijn er nog wel meer nadelen ( batterijduur scherm bij constant aan ...zeker genoeg te bedenken als niet Apple fanboy .... maar wel dagelijkse gebruiker via Mac Pro) maar de voordelen zijn er ook zeker. Denk maar aan de vele software die er is voor de Iphone (betaald en gratis ).
Je hebt dan nog maar een apparaat bij je ( telefoon, sporthorloge, fotocamera ( niet vergelijken met echte fotocamera), gps routeplanner en natuurlijk zaken zoals agenda, muziek speler en wat nog meer) en niet zoals velen van ons lopen / fietsen met 2 of zelfs 4 apparaten.

Er zijn op dit moment meerdere bedrijven met de Ant+ bezig en een daarvan ...... Wahoo Fitness komt met een dergelijke Apple Iphone sensor (de Fisica) .
Deze sensor klik je onderin de Iphone en kan zo goed als alle producten van oa Garmin zien ... denk daarbij aan zoals de hartslagmeter, cadansmeter, footpod en deze Tanita weegschaal. Ze verkopen deze randapparatuur zelf ook maar kijk eens naar de plaatsjes en zoek de verschillen met oa. Garmin of Suunto....... alleen de opgeplakte naam - logo is anders. Het voordeel is natuurlijk dat je nu zelf makkelijk je randapparatuur ( en prijs) kan kiezen. Al moet erbij worden verteld dat de Wahoo Fisica ook niet goedkoop is ( vanaf $ 80,-).

We zullen moeten afwachten of dit soort toepassingen een lang leven hebben als individueel product of in de hoek van de gadgets blijven hangen. Maar een ding is zeker we gaan nog veel horen van Ant+.

Belangrijke Update ....... 14 Juli 2010

We zijn nu al enige tijd in het bezit van een 2 tal Android telefoons (Htc Desire) en helaas nog steeds geen Ant+ uitbreiding.

Althans dat denken we want volgens de laatste berichten heeft in ieder geval de Htc Legend en dus hoogstwaarschijnlijk ook de Htc Desire de Texas Instrument de WiLink 6 (1271) chip aan boord. Die naast Wifi en Bluetooth ook Ant+ aan boord heeft. Al moet er wel bij gezegd worden dat TI er zelf nog met geen woord over vuil maakt ... zowel bij de WiLink 6 als ook bij zijn opvolgder de WiLink 7 chip.

Helaas staat hij nog steeds uit maar omdat bedrijven zoals Google (medewerkers in hun "vrije" tijd) al met programma's zoals MyTrack bezig zijn en Garmin met hun "eigen" telefoon op de markt komt /is zal het hopelijk niet te lang meer duren voordat we de eerste applicaties zien die gebruik maken van de Ant+ functies.
Hierbij is dus het probleem van het stekker probleem in een klap opgelost ........

- Update 28-09-2010 ...... helaas helaas het ziet er nu toch echt naar uit dat de Htc Legend / Desire geen Ant+ chip aan boord heeft. Zo schijnt de Motorola Droid  ( let op dit is de R2D2 versie) de chip aan boord te hebben en die is hier (Nederland) niet te krijgen / te gebruiken. En volgens de laatste berichten heeft de Sony Ericsson Xperia mini / mini pro er ook een ........ erger nog er schijnen er ook al een paar mensen met een werkende Ant+ rond te lopen ..... gggrrrr.

Voor een vervolg kijk even op dit nieuwe bericht