donderdag 13 oktober 2011

Sock Testing Time: Drymax, ToeToe and Injinji

Nu het wat rustiger is op het sportfront .... lees weinig tot geen wedstrijden en interessante training's verhalen nu weer eens tijd voor een test.

En wel over sokken .... als eerste niet alledaagse sokken want zowel de Injinji als de ToeToe zijn zogenaamde "teen sokken" .... simpel gezegd elke teen zit in zijn eigen sokje oftewel net als bij een normale handschoen.
Onze zijn zwart en komen minder mooi op de foto (daarom dit plaatje)
Het voordeel zou moeten zijn dat je tenen niet tegen elkaar kunnen schuren ( en dus blaren veroorzaken) en je zou deze sokken zelfs ook in de Vibram five finger schoenen kunnen dragen. Al moet je er hier bij zeggen dat de Vibram Five Finger gemaakt is om zonder sokken te lopen.
Het is bij beide merken even wennen en friemelen om ze aan te krijgen (net als bij de Five Fingers) maar als je deze fase voorbij bent zitten en lopen ze heerlijk. En tot nu toe zonder problemen. Maar wegens het vele slechte weer hebben we ze nog niet zo goed kunnen testen. Daarin regen lopen we de laatste maanden hoofdzakelijk op de volgende sokken.
Wet  testing bij Zevenheuvelen parcours 
En dan hebben we het over de Drymax sok die het gebruik al in zijn naam heeft ... Dry oftewel droog. En dat is in dit klimaat soms zeker niet verkeerd. De fabrikant zegt dat zweet via de sok afgevoerd wordt en water van buiten ( regen / stap in plas water) wordt tegen gehouden. Dit zou dus moeten voorkomen dat je voeten nat worden en dus vatbaar zijn voor blaarvorming. En uit ervaring kan ik je vertellen dat ze erg goed werken. Natuurlijk zijn het geen laarzen en net als bij onze Sealskin sokken blijven je voeten langer droog maar ook dat stopt een keer en indien het erg nat is komt er natuurlijk ook water van boven naar binnen .... lees langs je benen de sok in.

Waarom deze sokken dan .... ook ik ontkom soms niet aan een blaar en een aan beide voeten uitstekende bot zorgt soms voor (schuur) problemen  .... nee en een carrière als voetmodel zal er niet in zitten (ook niet in de nieuwe Hobbit film).  Kortom beide sokken zouden wel eens een uitkomst kunnen zijn op sommige dagen ...welke dagen dan .... daar is deze test voor.

Verder had ik de Drymax sokken al eerder in mijn la liggen en was er erg goed over te spreken. Nadeel was / is de verkrijgbaarheid in Europa en dus bleef ik lange tijd zonder zitten. Nu kan je ze natuurlijk wel via het internet bestellen ( oa bij racing the planet) maar zou het niet mooi zijn dat je ze ook gewoon in de winkel kon kopen en net geheel onbelangrijk aanpassen. Ze werken hier met de volgende  maten S (maat 35-37,5), M (38-40,5), L (41-44), Xl (44,5-47) en XXL (47,5-51) waarbij ik moet zeggen dat ik met schoenmaat maat 41/42 nu voor de maat M ga (dus 38-40,5) omdat ik ze ruim vindt vallen.
We hebben nu meerdere modellen in huis in: de Drymax trail run 1/4 High socks, de Drymax run crew socks en de lage Drymax run mini crew socks. Misschien de volgende keer de winter versie (Drymax Cold Weather Running Socks) bestellen. Dit zijn alle de iets dikkere versies (iets waar je wel rekening mee moet houden ivm grote van je schoenen. Ik heb de dunne run versie nog niet in huis maar deze zullen zeker ook nog wel in huis komen.
Modder test 
Op dit moment gebruik ik ze naast het lopen ook op de racefiets / mountainbike en zelfs met hevige regen duurt het een hele tijd voordat je voeten nat worden. Daarbij moet wel verteld worden dat ik het dan over meer dan een 1 uur regen heb. Waarbij ik zelfs een keer in totaal van 2 1/2 op de fiets gezeten heb en 55 min. heb gelopen in hevige regen zonder last te hebben gehad van mijn voeten. Nu had ik natuurlijk ook de fiets overschoenen aan kunnen trekken maar dan moet je daar wel aan denken ......:-)
Wat me recentelijk wel ter oren kwam was dat ze iets minder bevallen in tropische klimaten waarbij  het vocht (zweet) niet weg kan uit schoenen met materiaal van Goretex. De voeten mogen dan wel droog blijven maar het lijkt of je op nat mos loopt ..... ik zal het de 1ste tijd helaas niet zelf kunnen gaan testen in de tropen (of er moet zich een sponsor geroepen voelen :-). Misschien moet ik eens met de sokken + schoenen aan een tropisch zwembad bezoeken.

En dan dit ...... de laatste maanden loop ik nu hoofdzakelijk op de Drymax sokken en laat ik ze een paar weken nu eens niet aan getrokken hebben met 2 blaren als resultaat.
Met een zonnetje in de lucht en een temperatuur van 22 graden en luchtvochtigheid van 88 % voelde ik de 1ste opkomen op  8km en de 2de op 13km. Hierdoor besloot ik de lange duurloop maar in te korten om verdere blaarvorming tegen te gaan. Ik kan natuurlijk niet 100 % zeggen dat ik op de Drymax geen blaren had gehad maar trek ze de volgende keer wel weer aan :-)