vrijdag 28 januari 2011

Woestijn rennen extreem


De meeste van ons kennen ondertussen van de Marathon Du Sable  of in gewoon Nederlands de woestijn marathon. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer van dit soort "loopjes".
En dan hebben we ook nog de tochten van gewoon een paar avonturiers met een missie.
Zoals het impossible2Possible (i2P) team met hieronder een stukje van hun website + eigen aanvulling:

I2P Teamleden Ray Zahab en Kevin Vallely zijn weer terug ! ( wie kent ze niet van "running the Sahara" of de South Pole quest en vele andere wedstrijden zoals mijn favoriete Eco challenge  .... bedankt John voor de herinnering).  Vorig jaar liep ze met succes de lengte van het Baikalmeer in Rusland in 13 dagen, En recentelijk liep het i2P team nog samen met studenten door het regenwoud en langs de Amazone voor een studie project. Dit jaar zijn ze op weg naar Chili voor een poging om de lengte van de Atacama woestijn van noord naar zuid in een kleine 2 weken over te steken. Met als bijkomend doel om dit keer te kijken naar de biodiversiteit in de woestijn ipv de Amazone  Een totale afstand van meer dan 1.200 km (745 mijl) Ze worden bijgestaan door een crew maar moeten zich elke dag of soms dagen zelf redden met wat er in hun rugzak zit ( oa ... water, tent, extra kleding etc en de hoop op een dorpje onderweg voor wat extra's)

Hun avontuur is al begonnen en ze zijn live te volgend via hun tracker en maken elke dag een video.
Hieronder de video van dag 1
Day 1 Atacama Extreme from GOi2P on Vimeo.


Maar bekijk ook de organisatie  i2P en hun doelstelling.   
En er komt zelfs een live videochat door studenten voor leerlingen en natuurlijk de rest van de ge├»nteresseerden.  
Een paar van de onderwerpen die de studenten zullen bespreken zijn:


* Het Amazonewoud en de Atacama zijn slechts gescheiden door een kleine afstand. Hoe en waarom zijn ze zo verschillend?
     * De plaatselijke bevolking hebben in beide omgevingen voor duizenden jaren geleefd. Welke instrumenten en kennis gebruikte zij allebeide ? Hebben ze hun technieken voor het verzamelen van voedsel en water veranderd?
     * Wat de invloed van de mens geweest op het regenwoud. Zijn er dezelfde soort problemen in de woestijn?
     * In het Amazonegebied, de flora is zeer divers en verandert voortdurend. Hoe heeft het plantaardig leven zich aangepast aan een omgeving met bijna geen water?
     * Hoe is het waterverbruik verschil tussen het regenwoud en de woestijn? Wat gebeurt er als je uitgedroogd raakt in de woestijn ten opzichte van het regenwoud?
      

Kortom er is naast het rennen in de natuur ook nog wat te leren.