woensdag 6 oktober 2010

Op zoek naar een zonnebril en andere zaken


Zoals bekend zijn we wel een soort gadget freaks. Maar of je een zonnebril hierbij moet rekenen ..... wel als je de folders van zovele gebruiksvoorwerpen door bladert.
De ene technische term na de andere en ze zijn allemaal beter dan hun soort genoten. Dit alles met vaak een bijbehorend prijskaartje.
Niet mijn dagelijkse zonnebril
Zo heb je natuurlijk wel een verschil tussen een dagelijkse zonnebril en een zonnebril die tijdens het sporten gebruikt wordt.
Mijn dagelijkse zonnebril is er eentje van € 15,- (uv protection) en gaat max. een paar maanden mee omdat ik er niet echt zuinig mee omspring. Ik heb ook echter nog wat andere brillen / merken liggen ( van Ray-ban tot oakley) maar kom er steeds vaker achter dat ik deze links laat liggen omdat ze a. te duur zijn en dus onbewust voorzichtig moet /wil zijn. Ik heb namelijk geen zin (en geld) om elke paar maanden een dure zonnebril te kopen.
Mijn sportbril wordt hoofdzakelijk voor op de fiets gekocht en daarnaast als loopbril gebruikt.
Dit onder veranderlijke omstandigheden zoals regen / zon en overgangs momenten (middag naar avond en nacht naar ochtend) en dan als laatste natuurlijk tegen vliegende beestjes.

Op dit moment gebruik ik al een x aantal jaren een zonnebril met verwisselbare glazen van het merk AGU (Type ?) met 3 soorten glazen ..... geel (beter contrast), blank ( tegen vliegende zaken) en donker ( standaard zonnebril glazen met Uv protectie).
Maar er komen de laatste tijd te veel krassen in beeld en ik ben nu op zoek naar een nieuwe zonnebril.
Nadeel van de verwisselbare glazen is natuurlijk dat je ze wel altijd bij je moet hebben en het wisselen niet echt praktisch is. En dat is bij deze AGU nog redelijk te doen want er zijn brillen op de markt (goedkoop tot duur) die echt moeilijk in / uit elkaar zijn te halen.

Tijdens onze zomervakantie kwam M-J er achter dat haar normale zonnebril te donker was bij wisselende omstandigheden ( tunnel inrijden etc) en dat er zo gevaarlijke momenten ontstonden.
Kortom we gingen uitkijken naar een nieuwe die meteen ook zou worden gebruikt voor de andere sporten.
Na veel passen kwamen we in Zermatt ( het walhalla voor buitensport zaken) steeds vaker de volgende zonnebril tegen....... de Alpina Swing 30 DL zonnebril


Een erg lichte doch sterke zonnebril met een kantel mechanisme ( ideaal als je hem onder fietshelm draagt en veel voorover zit , en anti fog functie), doorlopend glas en makkelijk opzetbare glazen (door middel van drukkers). Nadeel blijft natuurlijk de extra glazen die je bij je moet hebben maar ach indien je een rugzak bij je hebt is een paar gram extra ook niet altijd alles.

En na wederom veel passen en zoeken ( lees goedkoopste) kwamen we uit bij Slalom Sport alwaar ze hem kocht.
Ik keek mijn ogen uit waar bij de voorraad onwijze downhill bike's en andere artikelen en zag ook de hardloopschoenen van het merk ON staan.

Hele bijzondere schoenen (de zool bestaat uit een soort ..... tja wat zijn het eigenlijk .... soort open kussentjes) ..... ze lijken op een soort Nibb-it ring chips.

Met die zool moet je erg lekker lopen en goed voor je voeten / enkels moeten zijn. Ik heb er een paar lopers mee gezien en ze zagen er redelijk snel en goed uit.
Helaas geen tijd om ze te proberen maar misschien maar eens hier (Nederland) rondkijken of ze er zijn.
Net als mijn andere favoriet de ZOOT schoen. Helaas moet ik daar ook voor uitwijken naar het buitenland. Eens kijken of ik die binnenkort weer eens kan opzoeken Duitsland .Ondertussen heeft M-J de bril al enige weken getest in voornamelijk de vroege ochtend (opkomende zon) en laat in de middag / vroege avond met veel vliegende beestjes icm zon.
En omdat het een doorlopende lens is ( geen onderbreking bij de neusvleugels) heb je als geen normale bril drager last van iets in je zicht veld / bij je neus zitten.
Op dit moment zit de contrast lens erop en die voldoet prima voor een normale dag ...... ja helaas heeft de zomer ons wat in de steek gelaten om de donkere lens te testen.


Maar wat brengt de toekomst ons op zonnebril gebied ......... nou die toekomst kan mogen al want het ziet erna uit dat de ultieme zonnebril gadget op de markt is gekomen:   de sport iiiis ( spreek uit de "sport eyes".
Een soort beugel die je over je zonnebril poot schuift en die als een soort head-up display informatie via Ant+ binnenkrijgt van je laten we zeggen horloge ( bijv. Garmin 405/410/310) of fietskm teller (500/705/800) en zaken weergeeft zoals snelheid, cadans, power, tijd etc via een led licht.
Kortom je hoeft niet meer te kijken op je horloge en indien gewenst geeft hij het ook door via de ingebouwde speaker. Het voordeel van de beugel is dat hij op meerdere brillen past en je dus niet vast zit aan een bril.

Een volgende stap zou volgens mij zijn dat de data wordt projecteert op het glas van de bril maar daar wordt in de video over gesproken dat ze dit juist niet willen (!!).
Kijk hieronder naar een filmpje gemaakt op de afgelopen Interbike show door Mike Levy op pinkbike.comOja de prijs van dit alles .... $ 149,-  en het zou beschikbaar moeten zijn in de VS zo rond de Kerstdagen.
Ik ben nog geen test tegen gekomen dus het is even afwachten of het een top of flop zal worden.
Wordt vervolgd