dinsdag 14 september 2010

Wild Swimming ...... vrije natuur zwemmen + update


Als je in Nederland woont en graag wilt zwemmen kan je alle kanten op.

Zo zijn er vele buiten/ binnen zwembaden ( zolang ze nog niet wegbezuinigd zijn) en zijn er vele kanalen / rivieren en slootjes.
De meeste waarin het goed vertoeven is zolang er geen tropische temperaturen zijn en dus kans op blauwalg of enig andere nare bacterie die het de zwemmer moeilijk maken.
Nu hebben wij het voordeel om in Friesland te wonen en daar hebben we van een ding dus best wel veel ..... water in de vorm van kanalen, sloten en meren.Maar waarom gaan de meeste mensen dan liever op een afgebakend stukje strand zwemmen en dat terwijl er zoveel plekjes zijn die zo onbekend blijven. Je moet het zien als een andere manier van wandelen door de natuur.

In het Verenigd Koninkrijk hebben ze daar iets op gevonden ..... Wild Swimming met vele websites en zelfs al paar tv programma's (o.a Robsons Greens Wild Swimming adventure en Wild Swimming with Alice Roberts) en eens zo vele clubs en meerdere boeken met deze  en deze (als topper)....... of in Nederlands .... vrije natuur zwemmen.
En nee nu niet meteen denken aan naakt zwemmen want daar gaat dit stukje niet over.
Nederland zou dus een uitermate goed "vrij zwemmen land" moeten zijn ...... ik zie een onderzoek aankomen.Nu zwemmen wij al regelmatig buiten omdat dan onze hond Fons mee kan zwemmen en de meeste triatlons ook in open water plaatsvinden ( als het zwem onderdeel door gaat !!!). Maar dat zijn meestal plekken waar we vaker komen dus enig avontuur zit daar niet echt in. Niet dat dat echt moet maar leuk is het wel. En het was even graven maar ook ik kom al zo op een 10 tal plekjes ( kleine stroompjes en aftakkingen van meertjes) die ik zo wel eens wil onderzoeken. Waarschijnlijk ben ik voor dit jaar helaas te laat want de water temperatuur is alweer gedaald tot onder de 17 graden en dan is het toch zo echt weer tijd om de wetsuit aan te trekken .......

Of wat dacht je ervan na een lange duurloop even het kanaal in te duiken om af te koelen ........ foto bovenaan is genomen halverwege een 25 km duurloop rond Spaarnwoude.
En zo kan je je training weer combineren met het aangename ( ontspannen). En het bevalt ons prima ... de afstanden zijn dan nog niet zover maar het begin is er.
Nu werkt het weer helaas niet altijd mee want hoe gek het ook klinkt met regen is het toch (meestal) wat minder.....raar maar waar.

Dat het wild zwemmen ook in Nederland en de rest van Europa aanslaat blijkt wel uit het feit dat er nu zelfs georganiseerde reizen zijn rond het wild zwemmen. Dus onder begeleiding en in een groep de rivier afzwemmen. Misschien de volgende keer maar de kano laten liggen. 

Update 14-10-2011

Een paar weken geleden waren we in de UK ....in het zuid westen om "wat" preciezer te zijn. En zoals zo vaak verkennen we de omgeving de ene keer lopend en de andere keer op de fiets.
En zo kon het gebeuren dat we tijdens een fietstocht in de Dartmoor (pony alert of deze"kill your speed not a pony") een op het eerste gezicht mooi stroompje tegen kwamen waar ik melde dat ik ( indien het water ongeveer 15 graden warmer zou zijn) best wel even wilde zwemmen.
Een paar dagen later kwam ik bij boekhandel Waterstone "toevallig" het boek "Wild Swimming" (zie begin van dit stukje) tegen. Later op de camping kwam ik erachter dat het besproken riviertje erin stond ......
Nr 11
Helaas was er geen tijd meer om toch een poging te wagen want de volgende dag verlieten wij het gebied weer. Ik heb nog even gekeken bij onze nieuwe camping maar helaas pindakaas ..... ach ja met de zee in de buurt genoeg te zwemmen (en body boarden).
Ik had natuurlijk ook op zoek kunnen gaan naar dit boekMaar dan moet je wel een boekhandel tegen komen :-)
En dan nog even over het boek ...elke county heeft zijn eigen hoofdstuk en legenda met daarin de beschreven riviertjes. Het boek geeft verder details van hoe men tot de selectie is gekomen en wat is wild swimming en zo.
Het boek is zeker een aanrader als je de UK gaat bezoeken en een plons wilt wagen.