zaterdag 23 juli 2011

Wat neem je mee


Elke keer als we de deur uitgaan gaan om iets te ondernemen (hardlopen / wandelen / fietsen / schaatsen etc) gaan we ook het ongewisse te gemoed. Niets duisters aan maar we weten nou eenmaal niet wat ons staat te gebeuren en onderweg zullen tegenkomen. En om voorbereid te zijn op onverwachte zaken bereiden we ons voor met oa hulpmiddelen. Recentelijk was dit weer een hot item toen een Nederlandse vrouw verdwaalde in Spanje en (gelukkig) 18 dagen later levend terug gevonden werd. Zij bleek totaal niet voorbereid te zijn en had dus ook echt niets extra's meegenomen.
Extra bidonhouder(s) op mijn Triathlon fiets
Zo heeft elke onderneming zijn eigen attributen die in de jas/ broek of rugzak of fietstas gaan.
Je gaat immers geen bandenplak set meenemen als je gaat hardlopen .... althans wij niet. Maar er zijn zaken die je zeker bij een langere duurtocht standaard (zou) moet(en) meenemen.  En is het dan niet voor jezelf dan soms wel voor een ander.
En ik kom er soms ook achter dat ik wat vergeten ben. Zoals recentelijk bleek ik geen gereedschap (bidon met multitool , Co2 patroon, binnenband etc) mee genomen te hebben en was ik op weg naar Leeuwarden toen ik 12km van huis een schakel/ketting probleem kreeg. Verder fietsen (18km) was geen optie en dus keerde ik om en zag hierdoor mijn fietstraining in het water vallen en een stuk lopen er voor terug krijgen ..... op fietschoenen met van die klikpedalen ijzers eronder.
En dat is iets wat je niet te vaak wilt meemaken. Dus de schoenen uit en lopen op de sokken wat meteen een stuk sneller ging.
Misschien toch eens voor elke fiets in onze stal een eigen bidon + inhoud halen.
Gereedschap bidon+ inhoud
Maar je zit natuurlijk ook altijd met het gewicht van de spullen en de opbergmogelijkheden ( standaard racefiets heeft max. 2 bidon houders). En heb je voor erg veel geld juist een zo licht mogelijke racefiets gekocht dan ga je hem niet onnodig verzwaren. Alhoewel wat is onnodig ..... ik zie het wel vaker dat oa racefietsers geen bel op hun fiets hebben (reden te zwaar of verpest de lijn en aanzicht v/d fiets!!!) en om dezelfde reden afzien van basis gereedschap en zo. Dit is dus buiten het vergeten om.

Hieronder een klein lijstje van zaken die mee zouden "moeten" op een willekeurige tocht.

- EHBO setje (denk klein: 2xpleister, pijnstiller etc)
- Isolatiedeken
- (regen)Jas
- Telefoon ( waterdicht of waterdicht verpakt) denk aan opladen + privé noodnummer
- Zakdoekjes ( niet alleen om je neus mee schoon te maken)
- Stukje plakband ("Ducktape") voor gescheurde jas of ander nood
- Energie reep / gel of ander houdbaar eten
- Water ..... lijkt logisch maar toch
- Persoonsgegevens ( identificatie papieren)
 en dat bij fietsen aanvullen met plakset, fiets multitool, pomp en eventuele reserve band (binnen / buiten) 

En voor langere tochten (oa trail- hiking) als aanvulling op bovenstaand lijstje en verschillend bij elke onderneming ...vb waterzuivering gaat in Nederland niet mee maar wel bij lange tocht in de Alpen. Gewicht gaat hierbij steeds een belangrijker onderdeel van zijn.
- Rugzak ... afhankelijk van hoeveelheid spullen meerdere keuzes oa. 10/30/60/90 liter inhoud
- Waterzuivering .... zoals bijv. een steripen
- Lamp .... bij voorkeur hoofdlamp om je handen vrij te houden.
- Handschoenen
- Hoofdbedekking ( Buff / muts / petje)
- Vuur .... aansteker / lucifers of firesteel
- Mes (een spork erbij is een aanrader)
- Zonnebril
- Zonnebrand / lippenzalf (deze zowel in de zomer als in de winter)
- Lakenzak (slaapzak is onder meeste omstandigheden misschien "iets" te zwaar) of lichte bivakzak
- Gamaschen / Gaiters
- Droge kleding ( liefst waterdicht verpakt)
- Drinkbeker (verplicht bij sommige evenementen)
- Kompas en kaartmateriaal
- Regenponcho ( ook te gebruiken als afdakje)
- wandelstokken 

Midzomeravond 2011 in Diever met rugzak training. Foto Toli
En zo zou ik nog wel even door kunnen gaan ... maar dat zal het gewicht en inhoud van de rugzak geen goed doen. Wij lopen bijv. in de Alpen met 16 tot 20 kg (ieder voor meerdaagse tocht) op de rug en in de grote rugzak uit ons arsenaal. Dit soort tochten zijn van het type "self support " ofwel we nemen alles zelf mee. Van slapen tot eten .... je kan er namelijk niet altijd van uitgaan dat je een hut bereikt of dat de hut open is (allebeide ervaring mee). Al is dat laatste op te lossen door voorheen te informeren / bellen.

Je neemt de bovenstaande lijstjes en vult deze nog aan met:
- rugzak (+/-3,5 kg)
- slaapzak (1,3 kg)
- 2 pers tent (2,1kg)
- kookspullen + eten .... afhankelijk van aantal dagen ...
- slaapmatje (500gr)
- warme en regen kleding (kan afhangen van de weersverwachting)
- camelbak 2 liter
- toilet spullen
- en ga nog naar weer door

En ja we hebben het zo goed als allemaal wel eens moeten gebruiken .... bij vertrek in het dal 25 graden en volgende dag onverwacht veel verse sneeuw. Ook moesten we de waterfilter al gebruiken wegens lege camelbak en ook al ziet bergwater er zo mooi uit het risico is soms te groot. De volgende kraan of fles water konden we pas 15 uur later verwachten. Wij maken gebruik van de Katadyn Vario die misschien niet de lichtste en kleinste is maar wel snel en effectief werkt.

Maar ook wij zijn constant bezig  met het verbeteren / verlichten van onze uitrusting. Want niemand loopt / fietst graag met te zware rugzak of fietstas. Maar daarover de volgende keer.