woensdag 10 maart 2010

Fietsen naar het werk .....


Er was eens een meisje dat zowat elke dag ( weer of "geen"weer) op de fiets naar haar werk ging. Ze begon met 15 km per dag en dat werd uiteindelijk 27 km toen ze bij het AMC ging werken.
Helaas bracht een verhuizing naar Friesland een grotere woon-werk afstand met zich mee zodat er de eerste tijd met de auto op en neer gependeld werd ........ ook de winter / niet bekend met de omgeving en andere zaken speelde vast ook een rol.
Maar nu het voorjaar is en dus het betere weer er zal aankomen kon ze het toch niet laten en zocht ze de mogelijkheid om weer op de fiets naar haar werk te gaan.
Een klein nadeel is er wel ...... de afstand is nu een totaal van ongeveer 57 km .......... en dat betekend ook dat er soms erg vroeg vertrokken moet worden ...... met een geschatte reistijd van 1 uur 20 ( tegenover 25 min. met de auto).
Een oplossing is om de ene keer heen te fietsen en de andere keer terug ( of andersom naar gelang de dienst), en verder gebruik te maken van carpoolen met collega's, auto laten staan of ophalen door ondergetekende.

Maar als eerste stond op de agenda een route uitzoeken ........... met als grootste probleem natuurlijk de Friese wateren en het gemis aan bruggen / tunnels op de meest directe (lees kortste) route.
Uiteindelijk hadden we met behulp van de route planner van de fietsersbond en afstandmeten.nl 2 routes gevonden die elk 28,5 km aangaven.
Kortom de volgende stap was het testen van deze 2 opties.

Afgelopen Zaterdag was het dan zover ........ M-j had avonddienst en ik zou met de auto meerijden naar Leeuwarden en van daaruit terug fietsen.
Onderweg volgde ik de fietsroute bordjes met als gevolg dat ik ( en een kleine omleiding) uiteindelijk 33,5km had gefietst ........ en dat met veel tegenwind wat het er niet beter op maakte ........ kortom dit moest beter kunnen. De volgende dag (Zondag) zouden we samen heen fietsen naar Leeuwarden alwaar ik terug naar Drachten zou fietsen en haar dan 's avonds weer met de auto zou ophalen.
We fietsen in een keer goed en met 28 ,8 km zeker niet slecht. We hadden geluk met het weer ..... al was het nog best wel fris ( aan mijn koude voeten te voelen) maar het zonnetje hielp gelukkig wel mee.
Voor de terug weg koos ik voor de andere route ...... nee niet die van 33km maar voor de andere 28,5 km optie.
Deze route is ook goed te doen al kwam ik uit op 29,8 km (garmin 405) ........ en dus iets meer en dus de keus aan M-J wat het zal worden.

Vandaag Woensdag (10 maart) is het dan voor het "eggie" (lees alleen)............. er staat een dagdienst op het programma en de fiets ging achter in de auto zodat ze vanmiddag terug kon fietsen.
Het weer was wel wat minder (lees: geen zon en veel wind) dan de afgelopen dagen maar het is droog en dat is ook wat.
Ik besloot om haar tegemoet te fietsen en kwam haar gelukkig al naar 2,5 km tegen ( ik was op de omafiets met hond voorop in de mand en geen versnelling). De tijd van deze 1ste werktraining ..... 1uur 20min.
Morgen ochtend staat de fiets weer klaar voor een reisje Leeuwarden. Hopelijk dit keer met de wind mee ............

ps. En voor de lopers onder ons ...... ook onze loopmeters tikken door en daarover volgende week vast weer wat nieuws te melden.