zondag 10 oktober 2010

60km Herfstdagtocht Berg en Dal

Maar voordat ik begin even de allergrootste dank aan mijn superhaas en steun op barre momenten Els. Zonder haar steun vanaf km 34 weet ik niet of ik de volle 60km (ok 59,6 + 1 km omlopen) had kunnen volbrengen.

Vandaag (Zaterdag 9-10-2010) stond voor mij sinds jaren weer de 1ste 60km op het programma ....en omdat dit meer dan een marathon is (42,195 km of 26,2 Miles) valt het onder de Ultraloop. Het is dan misschien wel een kleintje / korte voor de grote dames / mannen want ze zijn er in elke maat .... herstel km's . Je kan het zo gek niet bedenken of er zijn "gekken " die dit lopen ..... denk aan 100/ 120 /150 / 200/ 250 en nog veel verder. Maar voor deze jongen was deze 60km ver genoeg.

De Berg en Dal herfstloop van sv De Lat en Funrunner Willem (Willem Mütze) stond al een jaar of 2 op mijn lijstje maar ik voelde me nu pas weer zover om het erop te wagen.
Zoals de meeste lopers die ik sprak ondertussen wel weten is dat ik "uit de buurt kom" en een paar familieleden naast het parcours wonen. Een soort thuiswedstrijd dus en als ik in de buurt ben loop ik regelmatig stukjes van het parcours. Je zou dus kunnen zeggen/ denken dat ik wist wat ik kon verwachten ....... aiaiai wat kan je je daar in vergissen.

De omgeving is met al zijn heuvels / bossen en hei prachtig en je waant je soms in de Belgische Ardennen. Zeker voor deze import Fries die de laatste tijd alleen maar vlakke weilanden om zich heen ziet.
Donderdag avond hakte ik de knoop door en belde mijn Oom en Tante in Nijmegen op voor een slaapplek. Ik had namelijk geen zin om Zaterdag om 06.00 uit Friesland te vertrekken voor de start van 09.00 De dag zou ook zo al lang genoeg duren.
Vrijdagavond na mijn rondje fietsen in de auto om zo om 00.30 en op 3km van de startplek het bed in te duiken.

Zaterdag na een goed verzorgd ontbijt stond ik om 08.15 bij het tennispark en kreeg startnummer 63. Al snel werd ik aangesproken met " he ben je nieuw hier " oftewel ik viel schijnbaar op en zo kwamen de gesprekken met voor mij vele onbekende lopers.
Ploegleider Willem (in oranje) spreekt ons toe
Na uitleg van organisator Willem kwam om 09.00 het "startschot" en daar ging ik en de rest ( totaal 58 lopers) van start. Iedereen kon (als backup) een routekaart mee krijgen maar deze werd super aangegeven zodat het meestal niet nodig was deze erbij te pakken.  Omdat het een combinatieloop is met wandelaars over de zelfde afstand / parcours is verdwalen zo goed als onmogelijk (bijna dan).
Natuurlijk had mijn Garmin de 1ste 3,5 km geen zin dus dat begon al goed. De 1ste 27km gingen zonder problemen en kon ik mooi met een klein groepje dames ( Ingrid en verder onbekende dames voor mij) en 2 Duitse mannen meelopen. Toen we uit de bossen kwamen en de zon vol op ons kregen kreeg ik het even moeilijk. Ik moet duidelijk aan het warme weer wennen. Dus het tempo ging er even uit ( en dus moet ik lossen) en er moest zelfs even gewandeld worden. Gelukkig samen met 2 wandelaars (incl.honden) die het tempo toch hoog hielden (7km) zodat ik niet teveel tijd zou verliezen.
Wie heeft er hier dorst?
Na deze korte wandeling kon ik mijn weg weer vervolgen tot aan de 3de verzorgingspost alwaar mijn ogen er bijna uitvielen aan de hoeveelheid / soorten etenswaren. WOW ...... van pudding en vele soorten warme / koude dranken en van koeken/wafels tot aan chips(!!!). Ik dacht dat SVFriesland zijn lopers goed verzorgde maar ik heb nu de heer en meester gevonden wat verzorging betreft.
Voor mijn familie ..... waar is dit?
Daar kunnen zo goed als alle kleine maar zeker ook vele grote organisatoren een puntje aan zuigen.
Net voordat ik weer vertrekken na deze "lunch" kwam daar een loopster aan die aangaf het wel lekker te vinden om samen met mij verder te lopen.

Zo gezegd zo gedaan en na haar lunch gingen wij weer op pad. Vanaf hier ging het langzaam weer berg opwaarts en had ik het soms best wel zwaar en kreeg veel steun van mijn loopmaatje Els. Al kletsend over de omgeving ( menig onnozele weetjes van mijn kant) en over ons zelf volgde al snel vele km's.

Wil ik nog wel eens iemand "hazen" naar een bepaalde tijd nu mocht ik de volger zijn. Zo werd ik dit keer naar de eindstreek getrokken want in de laatste 20 km begonnen mijn benen bij elke heuvel te protesteren en wat ook niet echt hielp was dat ik me met mijn rechtervoet verstapte.  Dit alles werd hierna vaak gevolgd  met een stukjes wandelen. Ik had meer op een natte ondergrond gerekend ) zie foto hieronder) maar op een enkel stukje bospad was alles zo goed als droog en hard. Wel wat anders dan vanochtend (Zondag) in de bossen van Beetsterzwaag tijdens mijn herstelloopje.
Modderpad in Beetsterzwaag
Wat kregen we een paar prachtige stukjes natuur onder onze voeten  (oa. de Mookerheide) en zo liepen we waarschijnlijk nog onder de indruk van al het natuurschoon nog een km extra omdat we een bordje over het hoofd hadden gezien ...... gelukkig bracht de gps van mijn telefoon en Google Maps ons snel weer terug op het parcours. De garmin 405 gaf ondertussen aan dat hij het na 5 uur 20min. wel had gezien (batterij leeg !!!) en vanaf dat moment was mijn tijdsgevoel ook compleet weg.

Na 8 uur en 21 min lopen ( incl. totaal ongeveer 35 min. pauze en meerdere fotomomenten) was daar het tennispark weer en zat mijn 1ste echte Ultraloop erop (trainingen niet meegerekend) .......... de nog aanwezige lopers feliciteerde me en ik kon terug kijken op een mooie maar zeer zware dag lopen. Ook de bijna standaard vraag kwam al snel na dit soort dingen ........ ga je door / zien we je nog eens ....... en mijn antwoord was zonder nadenken  ( niet nodig) JA ......maar niet meteen volgende week. En dan hopelijk iets sneller. De gelede schade: op elke voet 1 kleine blaar en een schaaf/ schuur plek op mijn rug van mijn sportbroekje ( onderbroek bleek de schuldige te zijn) en natuurlijk wel wat spierpijn.
Als dank voor Els haar steun en toeverlaat bood ik aan om haar naar "huis" te brengen zodat ze niet met de trein hoefde terug te reizen. Het bleek uiteindelijk maar 12 km van mijn route te liggen dus het kletsen kon nog 1 uur en 30 min. doorgaan
Moe maar voldaan was ik uiteindelijk om 22.00 thuis ...... met veel honger ....... zowel van eten als van meer dit soort  loopjes.

--- Update ----
En voor meer foto's van de deelnemers  klik HIER  of HIER voor foto's van de route
De officiële uitslag is binnen en ik kwam "maar" 3 uur 17 min. na de 1ste binnen  op plek 53..... verder viel me op dat er van de 58 starters er maar 8 uit bouwjaar  1970 of jonger kwamen !!!!!!!!. En de oudste deelnemer uit het jaar 1951 ....... kortom ik mag dit soort startvelden wel.