donderdag 4 november 2010

Suunto T6 /c/d en het vervolg

Dit is een vervolg op mijn 1ste stukje over de Suunto T6 ... klik HIER voor wat er vooraf ging.
Ik gebruik nu al jaren tot volle tevredenheid mijn Suunto T6 met footpod (voor snelheidsmeting) en hartslagband. En naast hardlopen gebruik ik hem ook tijdens de triathlon ( meerdere per jaar) en ik gebruik hem ook als dagelijkse horloge. Maar dan natuurlijk zonder footpod. Wat verder helpt is dat hij waterdicht is en je de batterij zelf kan wisselen.
De laatste jaren raken de footpods echter wat uit de gratie met de komst van interne gps sensors. En hier verliest het merk erg veel terrein ..... ik ken een 5tal mensen die uiteindelijk voor de Garmin 405 (ook al is de 405 niet geschikt voor triatleten omdat hij niet waterdicht is) en 310 gekozen hebben met als doorslaggevende factor de interne gps ( naast oplaadbare batterij, Garmin Connect, beter verkrijgbaar etc). En ik ook al ben ik geen echte fan van de 405 (Bezel ..... bleehh) en ook ik zo nu overgaan naar een Garmin 310.
En dat terwijl Suunto al jaren een goed werkend gps horloge heeft dat ook als dagelijks horloge niet misstaat ... de X10 / X10M. Maar helaas richt deze zich niet op de sporter (Triatleet / hardloper) maar op de meer algemene buitenmens zodat er geen zaken zoals hartslagmeter / cadans meter etc is aan te sluiten.

Als oplossing biedt Suunto via de T6 of zijn opvolgers T6c /6d een losse gps sensor aan maar vergeleken met bijv. een Garmin 405 of 310 komt deze er maar karig vanaf of beter gezegd is hij wat ouderwets. En de meningen over zijn gps ontvangst zijn ook niet lovend ( en de keer dat ik er mee kon spelen bevestigde deze meningen).

Zijn er nog meer negatieve zaken  .... nou ja ... ten 1ste het formaat van deze gps pod (6,8cm x 2,2cm ...lees groot)  en ten 2de zo goed als geen toevoeging aan de footpod ( beide geven snelheid weer, totale afstand etc ). En vele klagen over de slechte verbinding en niet correcte snelheids aanduiding. Nee ze kunnen duidelijk beter kijken na wat een toegevoegde waarde de gps heeft bij de Garmin's ( denk alleen al aan route nakijken op Google Maps of de Garmin Connect site). Voordelen zijn er ook .... energie komt uit 2 AAA batterijen ( daarom ook zo groot) en hij zou het hier 10 uur op vol moeten houden (dus langer dan de garmin 405) en waterdicht to 1 meter. En zie daar hebben we ze weer Garmin met hun net uitgebrachte "Chirp " ..... een ontvanger ter grootte van een Euro die het een jaar moet volhouden op een knoopcel batterij, waterdicht is, Ant+ protocoll ondersteund en zo rond de € 25,- moet gaan kosten. Hij is zo op het eerste (buiten / binnen kant) gezicht identiek aan de garmin footpod (de nieuwste versie) die dan wel rond de €70,- kost. Heel bijzonder dit prijsverschil maar wat wel duidelijk is dat we nog meer van dit kleine wonder gaan horen (interne gps misschien).
Suunto's antwoord op Garmin Connect is de "Movescount" site ( nog in de Beta test fase) die je kan zien als de vervanger van Suunto's Training Manager maar dan in een mooi en gelikt jasje. Heb je een Suunto X10 dan kan je ook zien via google earth / maps waar je gelopen hebt al moet je dan wel weer zonder hartslag gegevens doen.
Maar er staat wel een Google maps afbeelding op de pagina ..... dat klopt en indien je geen gps data van je trainingsronde hebt kan je die zelf maken op de site.
Kortom het begin is er maar zolang er geen volwaardig tegenhanger van de Garmin 405 / 310 is zie ik niet echt de voordelen ten opzichte van de Suunto traingings Manager software.
Ik blijf nog even bij de oude software en haal daar mijn conclusies (grafieken van hartslagmeting icm snelheid / tijd etc) uit.

Wat brengt de toekomst ..... tja .... moeilijk te zeggen maar nu ze zich ook aangesloten hebben bij Ant+ kunnen we verwachten dat de volgende horloges ook gebruik maken van dit Ant+ protocol en dus de accessoires onderling uitwisselbaar zijn met oa Garmin. Maar ze mogen wel eens vaart maken want echte nieuwe zaken zijn er mbt de T6 familie niet geweest. En met alleen nieuwe kleurtjes ga je het echt niet redden. Wat wel opviel is dat er winkels (online en normale) zijn die adverteren met Suunto Ant+ en er dus veel onduidelijk is bij zowel de verkopers en klanten.

Wil je dus een nieuwe slag slaan bij bijv. de triathlon wereld kom dan met losse gpsunit ( zoals de lapview ) die voor triatleten / buitenwater zwemmers erg handig is omdat een normale gpshorloge geen / slecht signaal ontvangt tijdens het zwemmen. Deze losse unit zou je dan bijv. achterop je zwembril kan dragen. Na het zwemonderdeel  laat je deze zwembril achter en schakelt hij automatisch bij Ant+ signaal verlies over op de interne gps ontvanger (indien aanwezig).
 Tot de volgende keer