zaterdag 4 december 2010

IJsclub Lyts Bigjin -- 1ste Schaatstoertocht seizoen 2010-2011

Vandaag was het dan zover ... de 1ste schaatstoertocht van dit seizoen ....... en misschien wel de enigste .... je weet het maar nooit met het weer. Kortom hier moet je gebruik van maken. De andere optie (de Diever bosmarathon) viel uit en dus was de weg vrij om deel te nemen aan de 7,5 of 15km tocht.
We wilden wel vroeg aanwezig zijn want het maximaal aantal deelnemers mocht de 3000 niet overschrijden en we moesten voor 13.00 weer thuis zijn want M-J moest nog werken.
Daar stonden we om 09.05 en er was al een rij bij de inschrijving. 45 min. later stonden we op de schaatsen en klaar om te vertrekken. Wat wel meteen tegenviel was de straffe wind ... het ijs was in het algemeen goed tot super maar er moest toch best wat gekluund worden. 
Ik neem aan dat het ijs voor een kluun vrij parcours te dun was voor 3000 mensen (uiteindelijk deden er 2240 mensen mee) want er kwam op sommige plekken al water op het ijs nadat pas een honderdtal mensen gepasseerd waren.
Daar bij een van de overgangen van klunen naar schaatsen werd M-J aangetikt en kwam ze ten val ..... waarbij ze haar knie blesseerde.  Einde verhaal dus voor haar want er moest ook nog gewerkt worden en er zijn dingen die belangrijker zijn dan schaatsen. Ik zou mijn 1ste rondje afmaken (7,5km) en dan ook terugkeren ...... dan maar geen 15km.
M-J gaat voor mij warme choco halen
Het weer werd er ondertussen niet beter op en het begon ook nog eens te sneeuwen ........ maar wij hebben een leuke (ok knie verhaal wat minder) ochtend beleeft met een goed georganiseerde tocht. En met die wind en sneeuw leek het net of we een kleine versie van die ene tocht langs 11 steden reden.
Snel naar huis om ons om te kleden en weer in de auto naar Leeuwarden ..... ik ging mee om in Leeuwarden wat winkels te bezoeken en zou terug fietsen naar Drachten.
Omdat de sneeuw nu met bakken uit de lucht kwam vallen duurde de reis bijna 1 uur ( normaal 30 min.) ...... en ze moest nog rennen om niet te laat te zijn ( iets wat niet helemaal lukte) .

Ik fietste naar het centrum en bezocht wat winkels om als laatste bij  Running Center te eindiging. Alwaar er warme koffie klaarstond en een stuk chocoladeletter. Kijk dat zijn nog eens zaken waar een (koude) klant warm van wordt.
 30min (kan ook 45min.) later verliet ik de zaak met de Saucony ViziPro wantschoenen (met usb oplaadbaar lampje) die ik al zolang op mijn verlanglijstje had staan. Tevens kwam er nog een foto van mijzelf tevoorschijn die gemaakt was tijdens de Running Center ViziPro run (bedankt Gerjanna) en stopte Hero nog het boekje de 100 leukste lopen van Nederland en BelgiĆ« in mijn tas .... bedankt Hero. Hierna begon de terugtocht.
Aiaiaiaiai .... wat een wind was het 1ste wat me opviel (deja vu met begin van dit artikel)  ......het zou beginnen met een sterke zijwind en eindigen met tegenwind ...... en heel veel sneeuw op de fietspaden ..... die overging in sneeuwduinen met een max. hoogte van 40 cm.

Actie foto terwijl fiets vastzit in kleine sneeuwduin
Soms waren ze zo hoog dat ik er doorheen moest lopen. Ondertussen werd het donker en moest ik zo om de 2 km mijn fiets sneeuwvrij maken want alles liep vast en maakte het trappen erg zwaar.
De wind bleef ijzig en uit de rugzak kwamen de reserve handschoenen die over mijn andere gingen. Tevens ging de winterbuff om de nek en aten we een koekje op om weer wat kracht binnen te krijgen. 
Fons trotseerde ingepakt en wel ook deze ontbering
Helaas kwam er na 26 km (van de 30km) een einde aan toen het achterwiel volledig blokkeerde (vast gevroren sneeuw/ijs) en ik genoodzaakt was om mijn vader te bellen om mij op te halen (pa bedankt).
Het koste mij later 30 minuten om alles weer goed draaiend te krijgen ....... tja fietsen in de winter heeft soms zijn eigen problemen
Het was weer een sportieve dag maar of de fietsreis een slimme zet was ........ de waterdichte telefoon mee namen dan weer wel ........