zaterdag 2 januari 2010

Nieuwe Gadgets deel 1 ..... Panasonic Lumix DMC-FT1Zoals velen van jullie weten houden wij wel van een paar elektronische aardigheden.
De lijst is te lang om ze allemaal op te noemen wat er zoal door onze handen is gegaan de afgelopen jaren. En met de afgelopen verhuizing is er van velen afscheid genomen.
Maar zo als altijd komen er ook weer nieuwe bij.

Tijdens het lopen / fietsen heb ik meestal mijn fototoestel bij me en dat ging meestal goed maar zo af en toe had de kleine compact canon toch wat last van vocht .......... was het niet van de regen dan wel transpiratie vocht.
En recentelijk tijdens de 21km in Linschoten was er ook nog zoiets als vorst ....... -7 om precies te zijn waar hij niet blij mee was en dit liet merken door niet te functioneren.
Kortom de beslissing was snel genomen om voor een nieuwe camera te gaan en wel een die waterdicht zou zijn en tegen iets vorst kon en hopelijk ook nog een redelijke video kon maken.
De rest van de eisen laat ik maar even achterwege ( al stond klein en handzaam wel in de top 3)

Er werd een voor selectie gemaakt van een viertal camera's ( Panasonic FT1, Pentax W60 en W80 en Olympus Tough 8000) waarbij de eerste keus op de Olympus Tough 8000 viel op zijn beste van alle specificaties ( 10 meter (!!!!) onderwater tegen 3 meter bij de rest etc). Het was de volgende weken uitzoeken van wat het zou worden ............ en na lang gepluis koos ik voor ..............

De Panasonic Lumix DMC-FT1 ............... in de kleur orange ( goed terug te vinden bij verlies in de sneeuw / modder en wat nog meer).
Wat de doorslag gaf was het gebruik van de SD geheugen kaartjes ( Olympus heeft als primair xD kaartjes) en zijn HD video mogelijkheid. Verder zijn ze in de basis zo gelijk dat ze wel eens uit de zelfde fabriek kunnen komen ( Formaat en plaatsing lens en vorm bedieningsknoppen). Natuurlijk waren er ook wat mindere zaken zoals de kleine bedienings knopjes maar tja zo is er altijd wel wat ........... ik kan altijd nog mijn Minolta 7D Dslr camera meenemen met grote knoppen maar die heeft weer andere nadelen.

Het is nog even wennen met de bediening ( Is natuurlijk anders dan onze Canon ixus 800is ) en verder merkte ik dat ik de HD video functie vaak gebruik met als gevolg dat ik snel door een 2 GB kaartje heen was zodat ik deze week een nieuwe 8GB sd kaart gekocht heb ....... tja HD Video vreet geheugen.

De eerste echte test was op 2de Kerstdag met winterse temperaturen en deze doorstond hij goed.


De 2de test in de vorm van de nieuwjaarsduik (!!!!!!!!) in Drachten doorstond hij glansrijk .......... beter dan sommige lichaamsdelen.
Zelfs een duik in het "ijs" koude water en onderwater zwemtocht van 2 meter kon hem niet van slag brengen en bij bovenkomst kon ik meteen beginnen.
Ik kon natuurlijk ook onder water al beginnen maar zicht was nul,nul en mijn gedachten waren effe bij het acclimatiseren van de omstandigheden.........

Daarna leuk mijn ronde gemaakt met zowel video en foto's ( helaas kan ik de video er niet op zetten door een fout aan mijn kant ......... tja gebruiksaanwijzing lezen was nooit mijn sterkste kant). Maar binnenkort komt er vast nog wel een leuk filmpje (ook te uploaden via camerasoftware naar Youtube).
Met dank aan M.Hamming voor de laatste foto met mijzelf in het midden ( en camera in de hand).
Verder zullen we de camera de komende dagen verder onder handen nemen tijdens duurloop
( helaas is wederom een wedstrijd afgelast) en waarschijnlijk 1ste schaats plezier van het jaar. Wordt vervolgt.

Naast de aanschaf van deze camera is er ook nog een Gps Photo Tracker bij gekomen ........ een klein apparaatje om gps coördinaten in te voegen bij de foto's ........... maar daar over meer in "Nieuwe Gadgets deel 2".