donderdag 30 september 2010

Upcoming Battle: Ant+ versus Bluetooth LE + update (s)


Dit is een vervolg op de volgende artikelen ..... deel 1 (Ant+ en update) en deel 2 (Ant+ en de Tour De France)
Lees ze eerst indien je wat meer achtergrond info wilt over Ant+

In de computer wereld en mobiele telefoon markt is Bluetooth een ingeburgerde naam. We hebben er (al dan niet bekend) dagelijks mee te maken via bijv. onze draadloze muis / toetsenbord en carkit in de auto.
Er komen steeds meer apparaten die met elkaar willen praten (denk bijv. aan draadloze hoofdtelefoon voor je Ipod) en de mobiele telefoon neemt ook steeds meer functies over van zaken zoals het sporthorloge, de agenda, de laptop en niet te vergeten de navigatie apparatuur.

Maar het probleem is nog steeds dat de bluetooth verbinding veel energie verbruikt, dit omdat de verbinding aan beide kanten constant aan staat. Nu is dat in sommige zaken niet zo erg maar in bijv. een horloge met zijn kleine batterij wel wat voor een groot probleem zorgt ..... lees erg snel leeg met  minder dan 20 minuten bij volle batterij wanneer je bijv. je hartslagmeter aansluit. Maar je hartslagmeter zou al binnen 5 min. leeg zijn met zijn huidige batterij (knoopcel cr 2032 ). Kortom niet echt handig voor dagelijks (sport)gebruik.
Nu waren er al oplossingen die weinig energie gebruiken ..... denk aan Ant en zijn opvolger Ant+ en Polars W.I.N.D protocollen en nog een paar andere.
En vooral Ant+ dat uitermate succesvol is in de sportwereld met als "aanvoerder" Garmin en hun onderling uitwisselbare accessoires. De lijst van producten die de Ant+ chip in zich hebben groeit nog dagelijks.
Maar sinds kort is de oude Bluetooth met een broertje gekomen ....... of beter gezegd hij is aangekondigd. We hebben het hier over Bluetooth LE  (B.LE) waar de LE voor Low Energy staat. Ofwel bluetooth zoals hij altijd al hadden moeten zijn.
Welke markt de producten met B.LE precies zullen betreden is nog ongewis maar ze hebben als voorbeelden de sport en medische markt en dus gedeeltelijk in het vaarwater van Ant+.

Het ziet er dus na uit dat we de komende tijd een soort strijd  kunnen verwachten tussen de 2 systemen.
Elk van de systemen heeft zo zijn voordelen en nadelen en het Ant+ systeem loopt nog steeds voorop mede omdat ze al enige tijd op de markt zijn en B.LE nog in de kinderschoenen staat.
Daarbij is er ook nog de vraag of B.LE backwards compatibel is en dus ook met de huidige apparatuur te gebruiken is ( al zal het zuinige verbruik behouden blijven aan het nieuwe apparaat).
Het 1ste voordeel is dat de bluetooth chip door vele fabrikanten gemaakt wordt  (en dus goedkoper) en de Ant+ chip volgens mij hoofdzakelijk door 1 bedrijf ( Nordic Semiconductor) (update .... die tevens met een losse Ant+ usb stick zal komen) wordt gemaakt.
Hier is recentelijk een 2de fabrikant (Texas Instruments) bijgekomen maar die maakt een combinatie chip die ze allebei heeft. Maar zie daarvoor deel 2 met Ant+ en de Tour De France verwijzing bovenaan dit artikel.
Als 2de vragen sommige zich af hoe het zit met de onafhankelijkheid van Dynastream Innovations (de maker het Ant+ protocol en geheel in eigendom van Garmin). Vooral nu ze recentelijk ook het bedrijf Metrigear hebben overgenomen dat een Powermeter op de markt gaat brengen.

Een Power meter is een stukje techniek dat via de Bracket / hub in het achterwiel of trapper (zie plaatjes hierboven) de afgifte meet van het vermogen van de fietser om de wielen te laten ronddraaien.
Het vermogen is de hoeveelheid energie die je levert bij het fietsen (kracht x snelheid).

Maar Ant+ is niet zoals Bluetooth een open standaard en dus vrij te gebruiken. Vooral de verbintenis van Gamin roept bij sommige mensen vragen op. De tijd zal het leren hoe dit verder gaat.


Als laatste is er natuurlijk het verschil van "Pairen" tussen de apparaten met elkaar. Of in gewoon Nederlands het verbinden van 2 apparaten met elkaar.
Waar Ant+ volstaat met de een zoekt / de ander biedt zich aan en klik verbonden  moet je bij Bluetooth vaak nog een code invoeren. Dit maakt het wel extra veiliger maar ook ingewikkeld voor kleine apparaten zonder scherm en invoer mogelijkheid.
Ik weet nog niet of de LE versie net zoals zijn oudere broer werkt maar dat werpt wel een hindernis op indien het wel zo is.
- Update ..... het pairen zou net zo makkelijk als bij de Ant+ moeten gaan.

Het is duidelijk nog te vroeg om een winnaar aan te wijzen. Een andere conclusie kan ook zijn dat ze naast leven met ieder zijn eigen markt. Maar om in de titel te blijven ....  op dit moment is het 1-0 voor Ant+ omdat het al redelijk ingeburgerd is in de sport wereld en dit de komende tijd verder zal uitbouwen.
                                                     
- Update ...... Sinds een goed jaar is er ook al een Hartslagmeter voor de Android / windows telefoon genaamd de "Zephyr hxm Bluetooth heart rate monitor" die goed in elkaar zit en vergelijkbaar is met Polar / Suunto Hartslagmeters. Nog geen test gelezen maar ik zal er binnenkort eens naar kijken .
.......... 1ste test gevonden ....... Klik HIER  van een eerste test uit Juni 2010
........... Klik HIER voor de Amazon deal ...... en ik zoek nog verder naar Nederlandse winkels.
Het voordeel is natuurlijk dat hij zo goed als met elke smartphone werkt en dat is zeker een groot voordeel. Nadelen zullen er ook wel zijn en een daarvan is dat bluetooth natuurlijk niet bekend staat als energie zuinig. De grootste vraag is dan ook hoelang je kan sporten voordat je telefoon leeg is ...... zo las ik van iemand (bron kwijt) dat hij er zeker 4 uur mee vooruit kon en nog 40 % energie over had. Nou kan dit natuurlijk maar dan waarschijnlijk met alle verbindingen uit ( dus wifi, gps en telefoon) want ik kom met mijn Iphone en Htc Desire onder normale omstandigheden (buiten in het veld) meestal zo rond de 3 en 4 uur. En het is al eens voorgekomen dat ze na 3 uur echt helemaal leeg waren.
Maar goed zonder het zelfs te testen is het koffiedik kijken.

- Update ..... op 28-09 -2010 heeft Sony Ericsson bekend gemaakt dat ze in de alliantie van Ant+ zijn gestapt. En eerste berichten zijn er dat er zeer snel software komt voor de Xperia x10 mini ( die dus neem ik aan de Wilink 7 chip met Ant+ in zich heeft).
Daarnaast zou de complete Xperia lijn de Ant+ chip krijgen / hebben ( met uitzondering van de normale X10 misschien)  Het is de bedoeling dat de 1ste reviews  de komende weken zouden moeten komen maar SonyEricssin staat nou niet echt bekend dat ze snel met update's komen dus pin men daar niet op vast.

En ook de Motorola Droid heeft de TI Wilink chip in zich ....... en voor de "trekkies" onder ons een wel hele speciale versie ...... de Droid R2D2 (leuk promo filmpje)...... helaas dan wel alleen verkrijgbaar in de VS. - Update ..... 29-11-2010 : Ondertussen komt de Ant+ ondersteuning goed op gang. Neem een bedrijf als WahooFitness, zij hebben al een losse Ant+ ontvanger (fisica) en software voor de Iphone en komen zoals het er nu uitziet eind Januari 2011 met een Android oplossing. De software is klaar maar het probleem is dat er op dit moment  nog weinig tot geen telefoons op de markt zijn met de WiLink chip zodat we moeten wachten op "hun" connector met hoogstwaarschijnlijk micro usb aansluiting.

Verder zijn vele programmeurs bezig om het Ant en Ant+ protocoll te ontcijferen. Ik zal er verder niet op in gaan ( te technisch voor een sportblog) maar men is bezig om oa. Suunto's gesloten Ant protocoll te "kraken" om het zo toegankelijk te maken voor derden. Kortom afwachten maar ....


- Update ...... 27-01-2011 ...... Ondertussen staan de fabrikanten niet stil om in te springen om de huidige smartphones met Ant+ randapparatuur te verbinden.
Omdat de meeste mobile telefoons niet beschikken over de Ant+ chip maar wel over een Bluetooth verbinding is er nu een tussen oplossing ...... een klein kastje ( prototype) die zowel een Ant+ chip en Bluetooth chip in zich heeft en dus als hub dient.
Erg handig voor gebruikers van Android based telefoons die (nog) geen Wahoo Fisica oplossing hebben.

Hier onder een filmpje met het 1ste prototype ..... helaas in het Chinees dus ik kan helaas geen uitleg geven maar het plaatje in het begin zegt genoeg.
Update 05-10-2011

Natuurlijk is dit stukje een "never ending" story en indien er iets nieuws is zet ik dat op de pagina.
En er was weer wat nieuws te melden met dit keer wederom een video van TI
video platformvideo managementvideo solutionsvideo player