donderdag 15 juli 2010

Het Ant+ verhaal en de tour de FranceDit is een vervolg op een eerder geschreven stukje ........ het is handig om dat eerst te lezen.

Zoals ik een dag eerder al melde via een update op het Ant+ verhaal begint de mobiele telefoon markt zich nu echt te roeren in andere markten.
Konden we eerst al de telefoon als agenda gebruiken al snel volgde er zaken als spelcomputer fotocamera, muziekspeler en de laatste tijd ook duidelijk als vervanger voor de "oude" routeplanners in hun herkenbare vierkante kastjes met de welbekende zuignap om hem aan de vooruit te maken.
Fabrikanten zoals Texas Instruments hebben het voor elkaar gekregen om zaken zoals Wifi, gps, fm radio, bluetooth (Le ??) en nu ook Ant+ in een (zeer kleine en zuinige) chip te bakken. Al moet er meteen bijgezegd worden dat men de Ant+ functie nergens specifiek noemt ..... reden ?????
- Update ...... de functie wordt nu wel specifiek genoemd en tevens de Bluetooth LE functie

Kon je deze zogenaamde smartphones al gebruiken om je route te bepalen nu komt er een extra functie bij voor de sporter omdat hij / zij nu ook een hartslagmeter band, cadansmeter en nog meer zaken kan aansluiten die werken via het Ant+protocol.
Vele lopers / fietsers kennen het al (maar weten het vaak niet) indien ze gebruik maken van oa. Garmin horloges / fietscomputers en hun accessoires.
Dit in combinatie met specialistische software zoals bijv. Mytracks en je sleept nog maar een apparaat mee tijdens je training.

Maar wil je echt zien hoe het kan werken kijk dan de komende weken even op de volgende sites voor een (meestal Live) beeld van de Ant+ mogelijkheden in de Tour de France 2010. En blijf je verbazen over de data van de renners .... zoals snelheden / hartslag en zo. Andere dingen die opvallen zijn het vaak wegvallen van de data stroom ...... geen zendmast in de buurt in bijv. de Pyreneeën.

- SRM Live Le tour 2010 of deze Google Mytracks

Het is nog even (nabije ??) toekomst muziek wat je hier ziet maar het kan soms snel gaan.
Kortom Neel doe je werk in Brussel en zorg voor één mobiele markt zonder die absurde roaming kosten voor je telefoon in het buitenland, want op dit moment zijn de gratis online routeplanners alleen aantrekkelijk in gebruik in eigen land.


Update .... ik ben echt niet de eerste die hiermee komt want na dit geschreven te hebben kom ik het volgende tegen.
Het is van de kenner op het gebied van Garmin gerelateerde zaken en test ze onafhankelijk uit via zijn triatlon hobby. Ik volg hem nu al enige tijd en heb hem ook al aan vele bloggers en anderen door gegeven.
Ik ben niet snel onder de indruk van webblogs maar deze staat met stip bovenaan ... wel leuk te lezen dat hij de soms de zelfde sites leest/ info vandaan haalt.

Verder vandaag voor het eerst Mytracks getest op de fiets ( en op mijn Htc Desire draaiend op Android software) op een kleine ronde van iets meer dan 24 km. De conclusie is dat het zeker potentieel heeft maar nog niet te vergelijken valt met de software van Garmin.
Het wachten is echt op de implementatie van Ant+ software en zaken zoals hartslagmeter / cadans meter data.

Een verder probleem is het batterij verbruik ......... met alleen gps en telefoon aan (dus ook data verzenden / ontvangen wegens online google kaarten) gaf hij aan dat hij na bijna 1 uur al 35 % stroom verbruikt had ........ aiai.
Nou kan dat natuurlijk aan mijn telefoon liggen ( staat immers niet echt bekend om zijn lange accu duur) maar zolang dit niet veel beter zal worden dus ook geen echte vervanger voor zoiets als de Garmin edge 500/705 .

Op naar een volgende test.

Of klik Hier voor een vervolg over Ant+ en Bluetooth LE