maandag 26 juli 2010

Vakantieleed 2010 +update

Waar denk je aan als je aan vakantie denkt?

De meeste mensen denken aan zon, zee en lekker uitrusten en dat met het hele gezin. En daar zit nou net voor sommige mensen de kink in de kabel .............. onder het hele gezin verstaan we de menselijke variant en de eventueel aanwezige dieren.
Sommige nemen nemen hun huisdieren (vaak de hond) mee op vakantie of zorgen anders voor een oppas / oppas adres (dierenpension / familie).
Maar er zijn er ook die deze moeite niet nemen om dit te regelen en kiezen voor de makkelijkste manier en geven de dieren hun "vrijheid" ..............Op de weg terug van een fietstocht zagen wij vandaag (zondag) in de verte een hond alleen lopen .... en in geen mens in velde of wegen te zien.
Dichterbij gekomen werd al snel duidelijk dat hij/ zij al enige tijd een zwervend bestaan achter de rug had want hij /zij had vele dreads in het haar ..... lees vies / lang aan elkaar gekoekt haar.

Nu hadden we wel een probleem want zonder touw / riem is het erg moeilijk om een hond vast te houden en eventueel mee te nemen.
Gelukkig had mijn fiets een extra lang kabelslot dat dienst kon doen als tijdelijk touw.
Eenmaal de ketting om hem/haar heen kwamen we snel tot de conclusie dat deze al op leeftijd moest zijn ( vele grijze hare) en weinig te eten had gehad (mager).
Het voordeel van de smartphone kwam nu van pas omdat ik zo snel het telefoonnr. van de dierenambulance kon vinden en omdat het enige tijd zou duren voordat ze konden komen (onderweg om kippen / kat op te halen) heb ik snel de auto en een groot stuk worst opgehaald.
M-J kon met pijn en moeite de hond naar een parkeerplaats loodsen alwaar we hem/haar in de auto kregen ( met behulp van een groot stuk leverworst).

Thuis aangekomen (gelukkig was onze hond Fons niet aanwezig .... ) stortte hij/zij zich op de hondenbrokjes en vers bakje water en zocht daarna snel een koel en beschut plekje op.
45 min. later kwam de dierenambulance en zagen ze dat het in ieder geval niet Rix was ( notoire wegloper uit Drachten) en hij/ zij geen chip had.
En nu is het afwachten ...... we houden het in de gaten.

Hopelijk heeft dit verhaal een goed einde ( weggelopen en nu weer herenigd met zijn baasjes) maar het ziet er slecht uit indien hij niet vermist wordt.
Hij is zeker op leeftijd (misschien wel 15 jaar) en toonde nu wat gebreken zoals moeilijk op zijn poten staan etc ..... dit laatste kan natuurlijk ook aan het feit liggen dat hij/zij misschien al weken buiten heeft gelopen en of tientallen (zo niet meer) km's heeft gelopen.

Maar wie doet nu zoiets en waarom .................... tja dat zal gissen blijven. Net als bij onze hond (fons) die ooit 6 jaar geleden aan is komen lopen en nooit meer is weggegaan.
Het asiel heeft er alles aan gedaan om zijn baasjes te vinden maar kwamen snel tot de conclusie dat hij het erg slecht had gehad ....... misschien als fokhond is gebruikt .... daarna vraag naar Jack Russels terugliep en hij dus "overbodig" werd.
Je kan de dieren dan verkopen / weggeven of afstand van doen door middels een asiel maar aan alle opties zijn kosten verbonden ......... en ver weg in het bos achterlaten is gratis.

Hopelijk kunnen we snel een update geven met goed nieuws en tot die tijd ( en verder) raden wij iedereen aan om tijdens het hardlopen/ fietsen / wandelen uit te kijken naar dieren die duidelijk geen thuis meer hebben.
En wil je een dier een nieuw thuis geven dan denk ook eens aan dier uit een asiel.

ps. zoals je ziet heeft dit stukje weinig met sport te maken ........ moet zo nu en dan toch kunnen!

--- Update -------

Na een kort bezoekje aan het asiel om te informeren naar onze gevonden hond kwam het gelukkige bericht dat "alles" goed is gekomen.
Het was geen uitgezette hond maar een wegloper. Haar .....( ja ja het was/is een dame) baasjes waren op vakantie en de oppas heeft waarschijnlijk iets open laten staan.

Maar waarom zag ze er dan zo slecht uit? Nou ze is 17 jaar en al een beetje doof en blind en wil niet dat er aan haar gezeten wordt ( lees wassen en knippen). Alles moet voorzichtig en dus blijft er wel eens wat langer haar achter ...... de enige manier om het goed te doen is volgens de artsen onder verdoving en gezien haar leeftijd en zo zien ze hier van af ( kan niet meer ontwaken).
Kortom eind goed al goed ..... ze waren erg blij hun hond weer te zien en wij zijn blij dat het een goed einde heeft.