donderdag 11 augustus 2011

De GoPro HD Hero camera

Go Pro HD Hero op tafelstandaard
We zijn altijd op zoek naar een nieuwe aanwinst op camera gebied. Naast onze Dslr en compact camera's (incl. een waterdichte) zijn we altijd op zoek naar een vervanging,verbetering of aanvulling. En omdat wij vele verschillende sporten bedrijven zijn we ook steeds op zoek naar de ultieme sportcamera.

Maar om maar meteen tot de conclusie te komen ..... die is er niet. Nog niet in ieder geval maar je komt een heel eind. Ik heb recentelijk al even (lees te kort) met de Jvc gc-wp10 en Kodak Playsport Zx5 kunnen spelen en was positief verrast over beide. Maar er zijn meer kapers op de kust.... denk aan de
Panasonic HX-WA10 of de Drift HD. Vooral de Drift HD spreekt me aan maar deze is niet waterdicht en moet dus een optioneel jasje om voor de waterdichtheid. Iets wat ik nog wel eens zou vergeten ... dus niet geschikt voor mij.
De laatste tijd komen wij ook steeds vaker de GoPro Hero tegen in het wild op zowel de racefiets / mountain bike, surfplanken en kano.
En zeker deze GoPro HD Hero komt een heel eind op het gebied van "Rugged outdoor" camera. Je moet ze ook niet zien als complete vervanger voor je normale Dslr of meeste compact camera's want daarvoor hebben ze teveel beperkingen. Denk aan kleiner zoom bereik en weinig tot geen instel mogelijkheden. Maar je moet het zien als extra toevoeging of dimensie op foto en film gebied.

Onderwater test
De voordelen van de GoPro HD zijn oa
- lange accuduur ( tot 2,5 uur constant opname met full HD)
- waterdicht tot wel 60 meter ( dus ook geschikt voor duiken)
- simpele bediening ( ik noem dit soort dingen vaak een "playskool of "My First Sony" (Sony vervangen door betreffende merk) wegens zijn 2 knops bediening.
- vele accessoires verkrijgbaar oa. surfplank, fiets/ motor, pols en helm houders
- 127 en 170 view angle zorgt voor groot beeld (afhankelijk van gekozen resolutie en type HD)
- Single foto stand of 3 foto's stand
- Automatische stand die om de 2/5/10/30of 60 seconden foto kan nemen tot einde geheugen / accu
- 5 MP camera (misschien lijkt dit vandaag niet echt veel maar genoeg voor leuke foto uitvergroting)
- Tot 32 GB SD kaartejs en bij full HD (1080p) tot max. 4 uur 20 film tijd en bij 720p tot 8 uur dit wel met meerdere batterijen.
- losse behuizing en losse lens bescherming te koop.
- Gewicht incl. behuizing 167 gram.

Maar zoals ik al schreef hij is niet perfect ... en er zijn ook een paar nadelen
- geen standaard lcd scherm ... wel los leverbaar
- 2 knops bediening vergt gewenning 
- geen beeld stabilisatie ... dus minder geschikt voor lopende sporten zoals hardlopen (test volgt nog)
- camera zit in losse waterdichte behuizing ... aansluiten via usb / accu wisselen neemt meer tijd
- Prijs: rond de € 300,- tot 349,- afhankelijk van model en winkel. Los LCD scherm a € 99,- Dus best wel veel geld als je de body en lcd bij elkaar optelt.
- "breed" formaat vergeleken bij oa de Drift Hd.
- Drijft niet icm met mounts ... maar er zijn optionele drijvers (zowel plak als aan koord) leverbaar
- camera verliest setting ( bijv. datum / tijd) bij verwijderen accu .... op te lossen door aan te sluiten op externe bron (bijv. pc) en dan batterij er uit halen.
Bijgeleverde zaken: oa.links onder de surfplank bevestigings- plaat
En dan zijn er nog zaken die je de ene keer onder voordelen en de nadere keer onder nadeel kan laten vallen.
- Fixed focus .... er zit geen zoom functie op en camera staat scherp op vast punt.
- Automatische witbalans
-  Satandaard geen (breekbaar en te beschadigen) LCD scherm zorgt voor zwaar outdoor gebruik (let op NIET zwaar in gewicht). Hierdoor zijn filmpjes / foto's pas thuis te bekijken.
- Breed panorama door bolle lens van 170 graden  (of iets normale 120 graden).... zie foto hieronder. 
Wat drijft hier?.....
We hebben hem een tijdje in huis gehad (en ook al was het een cadeau voor een ander natuurlijk wel even getest .... gefeliciteerd Jeroen) en waren er erg tevreden over. Het was wel even wennen ( lees handleiding 1ste tijd erbij houden) want het werkt net allemaal wat anders dan wat we gewend zijn. Ik heb dan ook in het begin vaak mezelf op foto / video gezet .... en dat zal ik hier iedereen besparen.
Ze zijn op genoeg plaatsten te koop en ook online te bestellen ....oa www.cameranu.nl en de www.videocamerashop.nl (onderdeel Coolblue keten en waar deze vandaan komt) waarbij de Camera.nu te Urk een erg mooie en grote winkel is met zeer vakkundig personeel.Helaas was de tijd te kort om hem aan een grote test te onderwerpen maar voor verdere filmpjes en foto's moet je even op het internet kijken.
Grootste nadeel wat ik zo snel kon vinden was de traagheid van het menu en misschien het schakelen tussen foto en video modus ..... dit vraagt waarschijnlijk ook om gewenning of gewoon wat geduld.
Hij voldeed goed met minder licht maar ook hier reageert hij wat traag op donker / licht veranderingen. Een flitser miste ik nog niet (er is sprake van komende losse LED lamp/ flitser) maar ik heb dan ook geen foto's filmpje in de avond uren genomen. Maar denk eraan dat hij geen nachtmodus heeft en dus wel in de avond en of nachtelijke uren een andere lichtbron nodig heeft. Erg positief was het geluid  ... geen wind geruis tijdens fietsen en water opnames ( ik neem aan dat de gesloten behuizing hier zijn werk doet).  Maar je kon zaken als stemmen en water nog wel horen. Bijzonder voor een compleet gesloten behuizing. Verwacht natuurlijk geen wonderen / heerlijk helder geluid. Ben je hiermee niet tevreden dan is er ook nog een losse externe microfoon te koop of gebruik de bijgeleverde (niet waterdichte achterwand) er op voor beter geluid.
Al fietsend een loslopend varken tegenkomen
Hier een paar video's van Youtube met basis uitleg:  Video 1-1, Video 1-2 , Video 2-1 (beugels/ mounts) Video 2-2, Video 2-3 en Video 3 (Timelapse)
Het is een van de meest gebruikte/ betaalbare en automatische camera's zodat er ook steeds meer niet officiƫle accessoires bijkomen. En dat is wel een erg grote plus voor de GoPro.

Kortom het zou een aanvulling kunnen zijn/ worden in ons camera arsenaal. O ja ... en om er meteen duidelijk over te zijn ... de besproken camera is door ons zelf gekocht en dus niet aangeleverd voor een (positief) review .... maar hier over (waarschijnlijk) binnenkort meer.

Update 27-08-2011

Het 1ste actie filmpje wat ik zo kon vinden betreffende een (Trail)loper genaamd "kilian Jornet" net voordat hij de UTMB 2011 gaat winnen. Gefeliciteerd Mr. Jornet.

Dus hardlopen met de GoPro camera kan best ..... ok wel wat schokkende beelden maar dat kan ook aan de omstandigheden liggen (zie het terrein waarop ze lopen).

Update 24-10-2011

En de Hero is onder handen genomen ... hieronder even de belangrijkste veranderingen:
- Nieuwe naam Hero2 ... de prijs zal hetzelfde zijn als die de Hd Hero had ( die gaat waarschijnlijk € 50,- goedkoper worden).
- verbeterde bedienings menu
- 11 MP (ipv 5 mp)  in stappen van 5/8/11 MP
- scherper beeld door beter glas !!!!!
- nieuwe beeldsensor die genoegen neemt met minder licht ( en de 1ste test geven dit ook echt aan)
- tot 10 foto's per sec. in burstmode
- Time lapse opname nu ook per 0,5 seconde
- op 960 nu 48 fps,  720 nu 60fps en op wvga zelfs 120 fps, dit was bij allen voorheen 30fps.
- Aansluiting voor externe microfoon .... of dit werkt wanneer de behuizing erom zit ????
- en volgens sommige ( nog geen officiĆ«le info) een menu keuze voor batterij "verwarming" (bij koud weer)

De grootste verbeterering is dat hij het met minder licht tot een beter en natuurlijker resultaat komt. En zoals eerder geschreven werkt het ook echt bij zowel binnen als buitenshuis.
En verder is ook een nieuwe accessoire aangekondigd .... een wifi achterwand / en ontvanger die zelfs met sommige telefoons moet werken via een app. En voor "live"streaming / beeld kan zorgen.
http://gopro.com/hd-hero-accessories/wi-fi-bacpac-remote-combo/
Hij past ook gewoon op "oude" HdHero al zij het zonder de live streaming optie.
En het mooiste is dat hij ook al in de winkel ligt ..... heel handig zo net voor de kerst. Laat ik nou net ook jarig zijn rond deze tijd :-)))