donderdag 10 juni 2010

Op zoek naar nieuwe schoenen ...


En dit keer niet naar exotische schoenen met spikes, trailschoenen of gewone hardloop schoenen maar naar bergschoenen (foto hierboven van onze bergstappers voor ons gps tijdperk .... zie de aanwezige footpod's van Suunto en Polar)

Even een terugblik:

Net als met de hardloopschoenen heb ik ook meerdere bergstappers. Zo heb ik in mijn leven al vele merken wandel/berg schoenen versleten .... Meindl ...Hanwag ... Lowa en andere merken waarvan ik de naam vergeten ben.

Op dit moment zijn er nog de Meindl Safari's voor wandelen met warmer weer , de Meindl (type ?) voor licht bergwandelen tot aan de Gronell's die in de categorie C vallen en voor het zwaardere bergwerk gebruikt worden.
Maar de laatste 2 zijn na 6tot 8 jaren dienst duidelijk aan vervanging toe. De Hanwags (bouwjaar 2000) hebben de samenwonings opruiming helemaal niet overleefd ....... die werden samen mijn kistjes de laatste jaren voornamelijk "misbruikt" voor steun en toeverlaat tijdens metal festivals.
Nou klinkt 6 jaar misschien lang maar bedenk wel even dat ze ieder maximaal maar 25 keer per jaar gebruikt worden ..... dus na 6 jaar heb ik ze zo rond 150 x gedragen (precieze aantal en totale km's ?).
Dat zijn dan wel zware km's want de meeste van deze km's vonden in de Alpen plaats met mijzelf en met een tot 22 kg volgeladen rugzak aan.
Je kan indien er gebruik gemaakt wordt van Vibram zolen er nog aan denken deze te verzolen maar in mijn geval is het bovenwerk ook aan vernieuwing toe.

Maar wat nu ...
Gelukkig zijn in de laatste jaren de materialen van de schoenen (zolen, bovenwerk etc) sterk verbeterd zodat je in ieder geval nu niet meer aan de zware leren schoenen moet van boven de 1kg...... per schoen.
Maar ook hier zie je bijna door de bomen het bos niet meer ....... net als bij hardloopschoenen zijn er hier tientallen merken /soorten en dito prijzen dat het nog niet zo makkelijk is om te kiezen.
Een bijkomend nadeel is dat je de meeste schoenen alleen in de winkel kan testen ( al dan niet op klein houten bergpaadje in de winkel !!) en dat voor een paar minuten per schoen want anders wordt het personeel onrustig (tip ga op een rustig moment).
Het liefst wil je de schoenen uitproberen onder zo realistische omstandigheden ...... ok zonder meteen de bergen in te trekken ...... maar laten we zeggen paar km lopen met bepakking op de rug.
Helaas is dat om verschillende redenen niet mogelijk ......... alhoewel ......... in sommige buitensport zaken in bijv. Alpen landen kan je ze huren (net als ski's) voor een paar uur / dagen en zo toch een soort van testen.

Het kiezen ...... voor selecteren
Voordat ik een stap in een winkel ga zetten eerst eens nadenken wat ik precies wil of beter gezegd wat niet.
De tijd van de zware tochten waarbij C of D schoenen nodig waren zijn voorbij dus ik kan vandaag ook op B of B/C schoenen vooruit. Misschien zelfs wel een A/B. En dan lichte voorkeur naar B categorie wegens het voordeel dat je er ook op vlakke wegen (lees Nederland) goed op kan lopen.
De prijs ....... altijd moeilijk maar zeker niet onbelangrijk ........ als je net als ons geen geldboompje in de tuin hebt staan...... laten we zeggen € 150,-
Dat dit moeilijk is zie ik snel want de meeste zitten zo rond de €200,- .... alhoewel de Nomad Granite / Highwood €149,95 kosten ........ als ik ze tegen kom zal ik ze eens proberen maar het probleem hiermee dat er hier niet zoveel dealers van Nomad zijn.
De grote bergmerken kom je echter bij elke buitensport zaak tegen dus de kans is groot dat ik mijn budget zal moeten verhogen.

Mijn lijstje met modellen is klaar en binnenkort maar eens op pad voor wat proberen en testen.

Wordt zeker vervolgd.Hieronder de verklaring van de A-B-C-D categorie├źn:
De meeste winkels gaan uit van vier categorie├źn, oplopend van soepele wandelschoenen voor lichte tochten (categorie A) tot bergschoenen voor alpine gebruik (categorie D).
  1. Soepele wandelschoenen / zolen, geschikt voor vlak terrein en verharde wegen. Deze schoenen hebben meestal geen enkelsteun en zijn daardoor niet geschikt om met zwaar beladen rugzak te lopen. Zeer geschikt voor de Vierdaagselopers.
  2. Trekkingschoenen met enkelsteun, geschikt voor heuvels en bergachtig terrein.

  3. Bergwandelschoenen voor huttentrektochten in ruigere berggebieden. Iets robuuster dan B. Geschikt voor wie wat vaker van de gebaande paden en wegen afwijkt.En tevens licht stijgijzer vast.

  4. Stijgijzervaste bergwandelschoenen voor het hooggebergte. Harde onbuigzame zolen, geschikt om over rotsen, keien en ijsvelden te lopen.
Er zijn ook mengvormen, zoals A/B of B/C. Allround wandelaars, die zowel dagwandelingen in Nederland maken als bergwandelvakanties ondernemen, komen vaak bij B/C uit; vierdaagselopers bij A of A/B en (beginnende) alpinisten bij C/D.