maandag 20 december 2010

Sneeuw duurloop in het Rijk van Nijmegen

Wat doe je als je in de sneeuw wilt lopen en er bij je zelf zo goed als niets ligt (5 /10mm) .... dan rij je 200 km en ga je lopen in en rond de bossen van Nijmegen / Groesbeek waar er een mooi sneeuwdek ligt van 15 /20cm.


Liepen we de dag ervoor door de sneeuw te ploeteren in Aalsmeer (75ste verjaardag schoonmoeder)  incl. sneeuwruimen en sleeën.  Zondag stond er een verjaardag (tante werd 70 jaar) op het programma en dus was er een gelegenheid om het aankomende gebak er vast af te lopen.

En daar stond ik dan om iets na 10 uur in de ochtend  ..... winter klaar met oa thermo ondergoed , icebugs aan ... en als reserve een winterbuff bij me indien de wind zou opsteken of de temperatuur nog verder zou dalen. Helaas had ik de geïsoleerde Camelbak thuis vergeten dus ik moest het doen met de Go Gelletjes die je gelukkig zonder water kan innemen. Ik heb ze wel warm en veilig verstopt onder een paar laagjes kleding (en in de Buff). Want niets is zo lastig als ze willen innemen en er achter komen dat ze bevroren zijn.

De planning was om een gedeelte van de route te lopen die vorige week nog gebruikt werd door de atleten tijdens de X-Athlon Offroad Tour in de bossen bij Groesbeek.... en dat het super weer was om te lopen incl. mooie plaatjes schieten werd al snel duidelijk toen ik onderweg wel 3 groepen van ongeveer 20 lopers tegen kwam van de plaatselijke atletiek club en een enkele losse loper.

Verder vele mountainbikers ( + 50) in veelal club verband en wel 1 langlaufster. Maar de sneeuw en de daarbij horende (lage) snelheid maakte alles goed te overzien en we zaten elkaar niet in de weg. Helaas kon ik niet het hele parcours lopen omdat de sneeuw de aanwezige markeringen had verzwolgen en mijn oriëntatie hierdoor wat in de war raakte. Maar de witte bomen plaatjes maakte veel goed en ik zocht graag de maagdelijke paadjes op (wat het lopen ook weer lekker zwaar maakt).

De kleding hield me goed warm en de gel was zelfs niet te koud en dus heerlijk op zijn tijd. Maar wat ik weer blij met de mijn schoenen. Vooral op de stukken die al platgelopen waren en dus glad waren had ik maximale grip en de enkele loper voor me zag ik zo af en toe acrobatische toeren uithalen om niet te vallen. Gelukkig had ik wel de kleine gaiters om gedaan (ook al had ik de waterdichte sokken aan) zodat de sneeuw uit mijn schoenen bleef ....... het enige wat ik eigenlijk miste was ons kleine sleetje ......

Voormalig spoortracé Nijmegen - Groesbeek
Na 18 pittige km's met 115 hoogte meters in veelal losse en diepe (tot 20cm ) verse sneeuw kwam ik redelijk fris na 2 uur en 15min. weer aan. Als ik de tijd had gehad dan was ik het liefst blijven lopen want het was echt geweldig maar ja de taart en koffie stonden al klaar.
De rest van de dag werd "gevuld"  met veel eten en drinken en het bouwen van sneeuwforten en sneeuwgevechten.
De sneeuwposse
Zo rond 19.00 was de tijd aangebroken om de auto wederom uit te graven (letterlijk) en de barre tocht naar het Noorden te ondernemen ........ met veel verse sneeuw tot aan Zwolle en daarna zo goed als geen vlokje te bekennen ( lees de snelheid kon weer omhoog)
Op naar de kerst met hopelijk weer veel sneeuw avonturen in Aalsmeer en Nijmegen ....... en misschien dan ook Drachten.