zondag 5 september 2010

20e editie van de Rabo Triathlon ...... herstel duathlon Drachten

Het was de bedoeling dat vandaag (Zondag 5 september) de 20 editie zou zijn van de Triathlon in Drachten zou plaatsvinden. Maar de vele regen in Drachten ( en de rest van Nederland) in de afgelopen weken zorgde ervoor dat de riolen op sommige momenten hun water niet snel genoeg konden afvoeren. Het gevolg is dan dat ze als noodmaatregel ( lees voor onze veiligheid ........ denk aan rioolwater uit de wc pot) hun "water" lozen op het oppervlakte water.En dus ook in het water waar vandaag het zwemonderdeel van de Triathlon zou plaatsvinden met als gevolg ...... blauwalg. Kortom het zwemonderdeel werd geschrapt en de Triathlon werd een Duathlon oftewel een run - bike - run. Helaas helaas maar deze beslissing was de enige (goede) keuze. De andere was complete afgelasting.
Men kon kiezen voor de Olympische afstand ..... 10 km hardlopen - 40 km fietsen - 5 km hardlopen of kiezen voor de 1/8 afstand met ..... 5km hardlopen - 20 km fietsen - 2,5km hardlopen. Ik koos zoals gepland voor de Olympische afstand (daarvoor ook de trainingen van afgelopen weken met het heen en weer fietsen naar Diever en het lopen aldaar).Na het ophalen van mijn startnummer (67) in de kantine van DZ&PC ( mijn zwemclub) en daarbij gezellige praatje met de kantine dames en een paar NTB officials ( tevens leden DZ&PC) was het tijd om de fiets / loopspullen klaar te leggen voor de wedstrijd in het parc fermé ( afgesloten gedeelte alleen toegankelijk voor de deelnemers). Alles in volgorde leggen om zo de wissels zo kort mogelijk te houden ....... met wel een klein probleempje ..... de ruimtes tussen de fietsen was erg krap ( lees te klein ) zodat het kratje niet naast maar voor de fiets kwam te staan ..... en dus wat in de weg stond voor mij en mijn buren. En toen was het 13.00 en gingen we ervandoor voor 4 rondjes van 2,5km ( garmin data 9,2km).Na 43 minuten en paar sec. kon ik mijn loopschoenen voor de fiets wisselen voor wederom 4 ronden van nu 10km met best wel wat tegenwind. Helaas op mijn "oude" Asics want de Zoots zijn aan vernieuwing toe (by by TT 3.0)

Het fietsen ging goed en ook al was er veel wind kon ik een constant tempo erin houden.
Je moet tijdens een wedstrijd (zeker bij een Triathlon) je krachten goed verdelen want na het fietsen moet er ook nog gelopen worden. De planning was om eigenlijk wat harder te fietsen maar de omstandigheden (wind, veel langzame bochten bij het "keerpunt") laten het nu niet toe. Ik heb redelijk wat mensen kunnen inhalen maar werd natuurlijk ook regelmatig ingehaald door de echt snelle jongens ( de latere winnaars en zijn 1ste 6 volgers)..... wow wat een snelheid dat die hebben.
1 uur 17min later zaten de 40,9 km (garmin data) er weer op en begon het laatste stukje hardlopen.

Ik werd er nog even aan herinnerd dat ik 2 ronden moest lopen ( en niet de 1 die ik aan M-J eerder doorgaf) mijn dank daarvoor want helder nadenken is op dit moment niet meer het sterkste punt .
Ronde 1 ging goed maar in ronde 2 begonnen de benen te protesteren ( lees wij willen stoppen .... de bekende kuitkramp) ..... normaal loop ik er zo doorheen maar vandaan niet ...kortom even rustig gewandeld / gedronken en toen weer "zo fris als een hoentje" de laatste km kunnen volbrengen. Dan wordt je natuurlijk door een paar mensen ingehaald die je daarvoor bent voorbij gereden ..... jammer maar helaas.
Deze 5 km gingen in 23 min. wat geen super tijd is maar goed genoeg na 56 km sporten. Het gaat bij ons om de fun en niet om de pr's ...... blessure vrij is al goed genoeg.
Inclusief de 3 wissels ( waar ik in totaal 3 1/2 min overdeed) was mijn totale eindtijd (garmin data) 2 uur 26min en 56 sec .


Moe maar zeker voldaan kan ik terug kijken op een mooie dag ..... met prachtig zonnig weer .... geen technische problemen ( al werkte een tong van de fietsschoen niet mee en heeft die de 40 km voor in de schoen opgerold gezeten en een paar tenen gepijnigd) en veel actie foto's van mezelf van M-J en mijn vader.
Helaas niet zoveel deelnemers dit jaar maar wat ik zag is dat er best wel wat niet zijn komen opdagen omdat het zwemmen ontbrak ...... daar in tegen een paar nieuwe inschrijvers omdat het zwemmen juist ontbrak. En dit jaar was er ook geen trio triathlon ( groepje van 3 personen die ieder een onderdeel doen). Misschien nog een idee voor de volgende keer ..... koffie en thee enz tentje voor de toeschouwers.
Tot de volgende keer

- update ...... de officiële uitslag is binnen en ik ben in mijn leeftijdscategorie 12de geworden ....... van de 12 (ahum) maar in het algemene klassement van de mannen 40ste van de 51. De tijd was gelijk aan die van de Garmin dus hulde aan mezelf (meestal vergeet ik na een triathlon op stop te drukken).
Zoals het er nu uitzit dit jaar geen Triathlon meer voor mij ..... te weinig tijd voor zwemtraining en ook het fietsen zal er de komende maanden bij inschieten. Ach ja je moet soms keuzes maken en dan kan het zijn dat je jaarlijks van +6 naar 2 gaat ....... maar gelukkig komen er weer andere sportieve zaken voor terug. Maar in 2011 zullen er vast wel weer een aantal op de agenda staan. 2009 en 2010 was een beetje een sabbatical wat de triathlon betreft (na goede jaren ervoor) .... aan de ene kant was er daar een vervelende blessure en aan de andere kant te weinig tijd om de 3 onderdelen te trainen.
Verder nog even kijken naar wat technische veranderingen ..... mijn oog gaat op dit moment naar een bijzonder zadel van ISM  en verder misschien nieuwe wetsuit en Tri loopschoenen zoals de Zoots ( ultra race of TT) ..... en misschien een paar nieuwe wielen.
Ach ja zo is er altijd wel wat te wensen.

En voor meer foto's klik Hier (met dank aan Johan de Wit) van ons deelnemers in actie.

Wadlopen
Zaterdag 4 september en op het programma stond wadlopen. Met de collega's van het MCL gingen vanaf Lauwersoog met de boot en zouden we gedropt worden om vervolgens naar Schiermonnikoog te lopen.
Er waren wat startproblemen met de moter van de boot maar na de dreiging van een andere boot wilde het toch lukken.de wadloopmannen
Omdat het allemaal iets langer duurde heb je genoeg tijd om te kijken naar bv het verschillende soort schoeisel, wie de schoen past............................


En natuurlijk :

Deze voetjes bleven echter op de boot.........

Uiteindelijk gingen we varen en werden we gedropt..................................
de wadopzichters

Flink doorstappen en niet zeuren over vieze natte spullen.....En dan zien de schoenen er na verloop van tijd iets minder mooi uit..............

Uiteindelijk nog even een laatste hindernis......en wat voor een..........Zelfs onze begeleider van rond de 1.95 lang moest even de rugzak boven het hoofd houden en dat gaf de kleinere deelnemer veel moed

.....maar het is ons gelukt om de eindstreep te behalen en in het dorp lekker aan een biertje met pizza de dag af te sluiten.In totaliteit 19 km.........en dankzij het organiseren door Jan B. , prachtig weer, onze eigen groeps mascotte....... en veel enthousiasme van de deelnemers een hele geslaagde dag.