donderdag 6 januari 2011

Garmin GTU10 .... je laten volgen tijdens het sporten

Het zat er al enige tijd aan te komen ..... de "ultieme opvolger" van de championchip ( je weet wel dat gele / witte ronde ding aan de veters van vele hardlopers).
En dan hebben we het natuurlijk over een apparaat dat met gps werkt. En niet meer in combinatie met die piepende matten. Met zijn formaat van iets meer dan een aansteker mag hij dan wel groter zijn maar er zit dan ook veel meer techniek in.
De voordelen zijn legio oa. lopers echt "live" volgen, betere controle op te lopen route, naderhand je data kunnen bekijken en ook te gebruiken buiten de wedstrijden.  Verder gebruik buiten de sport zoals voertuig / lading bewaking en het volgen van laten we zeggen je huisdieren / kinderen / man of vrouw .... er is sprake van het instellen van een soort omheinde gebieden (borders) waarin het apparaat zich vrij kan "bewegen" en wanneer het deze borders passeert doorgeeft aan de aangemelde persoon (computer of mobiele telefoon).

Kortom handig als je zelf de controle hebt over het apparaat en inbreuk op je privacy misschien als het tegen je gebruikt wordt ( ok zwart kijker maar wie kan er nog meer mee kijken !!!)  maar er kleven natuurlijk ook hier wat praktische nadelen aan ....... en de 1ste is hij moet gebruik kunnen maken van een mobiele telefoon netwerk. En wie kiezen ze in laten we zeggen Europa ...... 1 of meer aanbieders per land met dus vele contracten in alle lidstaten en hoe zit dat met landsgrens overschrijdingen ( lees ik neem hem mee op vakantie naar bijv. Zwitserland. Maar we moeten eerst maar eens kijken of hij buiten Amerika uitkomt (de Garmin Astro die je kan gebruiken voor traceren van je hond is ook hier niet leverbaar) en wat de extra kosten kunnen zijn omdat er ook sprake is van extra pakketten met meer mogelijkheden.
Kortom er zijn nog meer vragen dan antwoorden maar het is weer een stapje dichterbij om de championchip te vervangen ...... en ja ik weet ook al dat er verschillende andere aanbieders zijn van racetimers.  

Het idee is niet nieuw want een soort gelijk systeem ( myathletegps) is al in gebruik tijdens bepaalde Amerikaanse Triatlons maar er kleven nog wel wat problemen aan .... ten 1ste de aanschafkosten, ten 2de de abonnementskosten en ten 3de de dekkingsgraad van de gekozen mobile netwerken en als laatste wat als ie leeg is.  En deze 4 zaken geven ook meteen aan waarom het nog geen succes is geworden. Wat me wel opvalt is de gelijkenis van tussen deze 2 systemen.... overname misschien door Garmin!!
In Nederland is de dekkingsgraad voor de meeste netwerken goed ( ook in de niet stedelijke gebieden) maar ik voorzie wel problemen met het netwerk als laten we zeggen duizend lopers starten bij een wedstrijd ...... en dan hebben we het nog niet eens over de populaire sport evenementen ...... Rotterdam / Amsterdam Marathon  .... Dam tot Dam etc etc. Een mogelijke oplossing is er misschien al in de vorm van "SPOT" die de zelfde werking heeft maar gebruik maakt van satellieten en dus ook bruikbaar is buiten de geasfalteerde paden maar met ( op dit moment) een groot probleem .... zijn formaat en de ook hierbij aanwezige abonnementskosten. Misschien niet zo erg voor backpackers, wereldfietsers, Dakar coureurs of jonge meisjes op een zeilboot maar zeker te groot voor de hardloper.  
De tijd zal het leren of Garmin met de GTU10 een waardige en succesvolle opvolger voor de huidige tijdsmeting heeft uitgebracht.
Vele zaken zoals accuduur ( geeft aan meerdere weken !!) , leverbaar in Europa, etc etc blijven nog even ongewis. Maar met zijn huidige ( geschatte) prijs van $ 200,- en eventuele abonnementsgeld (na 1 jaar van $ 50,- p/jaar) zie ik echter nog geen direct gevaar voor de wegwerp timer of championchip van € 28,- 
Wat ik wel denk is dat ook hier de gps uiteindelijk zal doordringen ...... maar waarschijnlijk zijn we dan nog wel een paar jaar verder of we gaan gewoon onze mobiele telefoon  (zo iets als google latitude) gebruiken als tracker.

- Update -
Zoals al aangegeven in het commentaar en via de email is het niet echt nieuw op het gebied van Tracking. Dat is ons ook al bekend en wij maken er ook al gebruik van. Maar nu een bedrijf zoals Garmin ermee komt zal ook de massa ermee in aanraking kunnen komen ... lees te koop in bijna elke winkel op de hoek. En is de kans groter dat het zal door dringen in de sport en dus bij de individuele sporter.
Kortom dit stukje krijgt nog zeker een vervolg ....... en idee├źn of andere zaken zijn altijd van harte welkom.

- Update 11-01-2011
En toen kwam SPOT (zie hierboven) met iets nieuws ...... de SPOT Connect.  Een klein apparaatje (7.6 cm x 6.6 cm x 3.2 cm) dat in contact staat met Satellieten en kan zorgen voor plaatsbepaling en dient als (nood) baken. Dit geheel onafhankelijk buiten het gsm netwerk om zodat je niet snel zonder verbinding komt te zitten en via sms , twitter en facebook het thuisfront kan inlichten. De SPOT Connect staat via Bluetooth in verbinding met je Smartphone en dat heeft als voordelen dat het formaat kleiner is dan zijn "grote broer" en je de voordelen hebt het scherm van je telefoon.

. Update 26-04-2011
De 1ste die het voor elkaar krijgt (leesbaar en na te doen) .... Garmin goeroe DC Rainmaker ( Klik HIER) om de GTU 10 als volger voor het thuisfront in te zetten. Kortom goed leesvoer voor als je in de markt bent voor dit apparaat. Nu alleen nog wachten op een Europese aanbieder.