donderdag 24 maart 2011

Zondag duurloop / heuveltraining rondom Nijmegen

Er is een ding wat je niet snel zal tegenkomen in Friesland ..... heuvels. Ok er zijn mensen hier die zeggen dat ze er wel zijn maar in het algemeen zijn het voormalige vuilnisstorten of kleine pukkels in het landschap. Al moet ik er bij zeggen dat ze in een wedstrijd best wel lastig te bedwingen zijn.

En wil je je zelf voorbereiden op (berg)trails of gewoon een Zomervakantie in de Alpen dan moet je er wel wat voor doen. Kortom afgelopen Zondag was het dan weer zover en zou ik op pad gaan naar Nijmegen en omgeving voor een leuke duurloop van uiteindelijk 45 km icm familie bezoek. M-J moest helaas wederom werken maar ik kon gelukkig met mijn ouders mee rijden of zij met mij .. het is maar hoe je het bekijkt. Wel zo handig en milieu bewust.

Ik liet mij in Lent ( plaatsje voor Nijmegen en aan verkeerde kant van de Waal) afzetten en begon al in een lekker zonnetje te lopen. De 1ste km's loop je ideaal langs het spoor over een "nieuw" fietspad dat je dwars door de stad loodst (lees zo goed als geen stoplichten) en je binnen 30 min. bij de Universiteit brengt. Hiervandaan is het nog 5 min. lopen alwaar je in de bossen bent en kan genieten van prachtige bos/ fiets/ wandelpaden en menig heuvel.

Het ging de 1ste 6 km's allemaal goed maar bij het begin van de 1ste heuvel merkte ik wel dat de 85km fietskm's van de dag ervoor nog in de benen zaten. En ik was niet alleen van dit mooie weer aan het genieten .... nee het leek wel of heel Nijmegen er op uit trok. Waar ik hier meestal zo goed als 10 mensen in totaal tegen kom was het soms gewoon dringen op de paden ....... wandelaars, Mtb-ers, wielrenners en veel hardlopers .... heel veel hardlopers. En dan in groepen van soms wel 20 man (m/v).

Het werd mij te gortig toen er voor de 3de keer een groep wielrenners ( club shirt/ naam helaas niet kunnen zien .. iets met Zwolle erop) zich als onbeschofte haantjes door de massa schoot( geen bel maar alleen "AAN DE KANT").
Ik snap best dat je zo af en toe even een sprintje wilt trekken maar om dan mensen aan te rijden en door te rijden ( incl. schuttingtaal uitkramen) ..... woorden schieten te kort en zo lieten zij een man  gewoon liggen ( geen verwonding maar wel geheel ontdaan) voordat enkele mtb-ers zich over hem ontfermde. Tja en zo krijgen "we " dus een slechte naam.

Hierna had ik het wel gehad met het bos en zijn drukte en besloot ik een nieuwe route te kiezen ..... de voor mij al bekende "zevenheuvels" en een gedeelte van de "Berg en dal ultraloop".... en vanaf dat moment geen drukte meer en lekker vol in de zon lopen. Het was 10 graden maar zonder de wind voelde het wel 20 graden ..... heerlijk en mijn keuze voor de korte broek en shirt bleek dan ook niet verkeerd. De dag ervoor was ik ook al met de korte fietsbroek op pad geweest en ook al was de zon er de wind zorgde op een enkel moment toch voor een frisse ondertoon.
34km en 3 uur en 12min. later stond ik bij de familie in Groesbeek en na een kopje koffie +broodje ging ik weer op pad voor nog een 11 tal km's en op weg naar de volgende familie. Echter nu nam ik Fons de hond mee met zijn nieuwe "canicross" tuigje en gezamenlijk en langzaam ( oude hond en geen zin) ploegde wij ons door de Duitse "Reichswald" bossen. Dat was waarschijnlijk echt de laatste keer dat hij 11 km in een stuk ( ok met paar konijnen onderbrekingen) heeft gelopen . Waarom vraag je je af ...nou meneer heeft 3 dagen nodig gehad om weer bij te komen. Helaas zitten dit soort dingen er niet meer in bij de oude baasje( 12jaar).
Moe en voldaan (totale looptijd 4 uur 16 en 45,2km verder) plofte wij in de voortuin van de familie ( ok bij hun buren) en genoten van veel zon / bitterballen/ kaassouffl├ęs, gevulde eieren en cola voordat we weer naar huis reden.

En werd er ook nog gefietst zullen een paar zich afvragen ...... ja natuurlijk ... maar dan op Zaterdag ... fiets tochtje van in totaal 85 km. De omstandigheden waren goed. Klein zonnetje met wederom meer wind dan verwacht ... maar ach dat hoort erbij.
Aankomend weekend (Zondag) stond voor mij de fietstocht van de webbloggers op de agenda maar deze werd helaas omgezet naar Zaterdag .... helaas pindakaas want dan kan ik niet.
De vorige editie was erg gezellig en de route mooi en afwisselend .... en met 115km goed te doen. Succes aan de deelnemers en laat de "woepies" je smaken.