zaterdag 13 november 2010

Even tussendoor .....de Apple Ipad en Samsung Galaxy Tab + Update

De afgelopen weken was (en is nog steeds) er een Apple Ipad op bezoek en meteen nadat dit bekend werd kwamen de 1ste vragen binnen.
Nu konden we we natuurlijk iedereen ( denk niet aan tientallen hoor) afzonderlijk antwoorden maar wat makkelijker (en leuker) gaat is het natuurlijk om het via deze weg te doen. Normaal zou ik dat via een van de andere blogs doen maar de vragen kwamen van een paar sporters en dus de antwoorden op dit blog. Maar omdat er standaard weinig sportiefs in de Ipad zit heb ik er dat maar zelf in gezet ( ook de kort geteste Galaxy Tab heeft weinig sportiefs) ..... zie onderaan het artikel. En nee we hebben ze niet als frisbee gebruikt.
Denk er wel aan dat dit stukje al enige dagen "klaarligt" en het zo kan zijn dat sommige informatie alweer verouderd kan zijn.

- De Apple Ipad: Voor wie niet bekent is met de Ipad moet denken aan een hele grote Iphone (die al super is )...... nu niet met een scherm van 3,5 inch ( +/- 9cm) maar met een formaat van 9,7 inch (24,6 cm) kortom te groot om als telefoon te dienen maar hoofdzakelijk geschikt voor internet en ebook reader. Verbinding met het internet gaat normaal via wifi of indien aanwezig via Umts (denk mobiele telefoon).

Hij is gebruiksvriendelijk in dagelijks gebruik (lees internetten op de bank) maar het viel ons op (misschien zijn we vandaag verwend) dat snelheid niet zijn grootste sterkte is en we misten duidelijk een usb of SD kaart poort.
Verder zou ideaal zijn om direct gemaakte of bewaarde foto's te laten zien want de kleuren zijn (binnenshuis) geweldig maar je moet nu steeds de foto's eerst uploaden via Itunes. En dit gaat met alles wat je erop wil zetten (muziek , bestanden, en dus ook foto's). Voor de foto's is er wel een oplossing voor als je een Apple externe module koopt maar we hadden liever gezien dat dit in het apparaat zou zitten.
Natuurlijk zijn er ook voordelen .... neem als 1ste de accu duur .... meer dan 7 uur fulltime aan en nog steeds niet leeg. En dan hebben we het nog niet gehad over de uitgebreide apps winkel met vele nuttige (en helaas) vele niet zo nuttige maar zo wel leuke apps. Op dit punt zal de Apple wel een winnaar blijven want de voorsprong is gigantisch.

En wil je de Ipad als E-book gebruiken kom je meteen een paar problemen tegen.
Te eerste ondersteunen de Nederlandse online boeken winkels ( denk aan Bol.com en Selexyz) de ipad (nog) niet omdat ze elk hun eigen bestandsformaat hebben en ten 2de ze verkopen hun "eigen" Ebook readers.
Op dit moment zijn er een aantal bestandsformaten ( pdf, epub, mobipocket, rtf, azw, txt) met als meest gebruikte het Epub formaat is. Hierbij zit wel een beveiliging (DRM genaamd) die er voor zorgt dat je de boeken niet kunt uitwisselen / kopiƫren voor derden.
Natuurlijk gaan deze Nederlandse boeken winkels de ipad ( en andere tablets zoals de "Notion Ink Adam" ) in de toekomst  wel ondersteunen maar tot op heden nog niet. En dan is er het probleem van de verschillende Ebook readers die je raad het al sommige boeken wel en sommige niet kunnen lezen. Een oplossing hiervoor is het gratis Ipad programma "bluefire" te installeren.

Maar natuurlijk is het al wel mogelijk om via een omweg ( niet illegaal) aangekochte boeken te lezen . Het wordt je meestal alleen nog even moeilijk gemaakt omdat je meerdere handelingen moet verrichten. Dit is waarschijnlijk slechts een manier en kan "morgen" alweer verouders / achterhaald zijn.
-Stap 1 is bij Adobe de versie "Adobe digital editions " downloaden en installeren en je daarbij registreren. - -Stap 2  je kunt nu via de Nederlandse boekhandels E-boeken kopen en downloaden.
-Stap 3 is nu via Itunes of het gratis programma dropbox of aan jezelf sturen via de mail de betreffende bestanden op je ipad zetten en openen via de Ebook reader "Bluefire".
Het lezen is goed te doen maar na verloop van tijd is de Ipad toch wel zwaar in de hand.

En dan hebben we ook nog de dagelijkse kranten .... de NRC neemt het voortouw door bij een abonnement een gratis Ipad aan te bieden. De rest zal waarschijnlijk snel volgen ..... al zal dat straks via alleen een betaalde app zijn. Maar een echte vervanger zal het nog niet worden. Maar kom over laten we zeggen 5 jaar terug en dan eens kijken of de papieren versie er nog is. En met de mogelijkheden om er bewegende beelden aan toe te voegen en content steeds te vernieuwen  ....... kortom super. Alhoewel met een grote kanttekening dat Adobe Flash niet werkt op de Ipad ..... en dat vindt ik een erg gemis.
- De Samsung Galaxy Tab: was helaas niet op bezoek (Update : zie onderaan) maar meteen na uitkomen op de Nederlandse markt door ons opgezocht en even aan een kleine test onderworpen.
En omdat hij op Android draait en wij dit ook hebben op onze telefoon waren we na 5 seconden  al thuis ..... heerlijk. Wat meteen opviel naast het schermformaat van 7 inch ( 19x 12cm en dus wel een stuk kleiner dan de Ipad) was het gewicht van 380 gram. En dat is toch wel een 300 gram minder dan de Ipad.
Er zit ook hier geen usb slot in maar wel een vrij toegankelijke micro sd kaart ingang. De twijfel is wat het nu eindelijk is .... hij is te groot voor normaal telefoon gebruik en misschien te klein voor de krant (binnenkort de NRC) te lezen ..... de toekomst zal het leren waarvoor hij het meest gebruikt wordt. O ja en dan het grootste nadeel  .. de prijs .... aiai
Update ..... Bol.com heeft de Galaxy Tab (binnenkort ook de Iphone/ Ipad) omarmd en je kan nu via de App. Txtr hun boeken lezen in eigen en epub formaat.
Schermfoto van de Colnago Ipad App

Maar wat is nu zo sportief aan je Ipad ...... nou eigenlijk niets al verbrand je wel wat extra calorieĆ«n tijdens het sporten als je hem mee zou nemen wat licht is anders. Nee alle gekheid op een stokje ......  Hier dan wel een nieuwe app die speciaal voor de Ipad geschreven is en wel door de Italiaanse racefiets maker Colnago ( klik HIER) om het stukje te lezen en (HIER) om de gratis app te downloaden. Een must have voor zo goed als elke fiets fanaat. Omdat er voor zowel de Iphone als de normale (kleine) galaxy veel software met betrekking tot hardlopen te krijgen is kan dit in zo goed als alle gevallen ook draaien op de hier besproken apparaten. Zij het een nadeel dat ze gemaakt zijn voor een kleiner scherm en dus (nog) niet het volle scherm benutten .... maar ze werken wel.
Runkeeper Pro voor de Iphone ( werkt ook op de Ipad)

Welke zouden we kiezen werd er ook gevraagd? Tja moeilijk op dit moment is de Apple Ipad heer en meester en wil je de laatste en nieuwste Apps dan moet je voor de Apple gaan.  Maar de Android based Tablets komen eraan ( met de Samsung Galaxy Tab al op de markt) en dus is het echt afwachten wat er zal gebeuren.
Persoonlijk zou ik voor Android versies kiezen want die geeft me meer vrijheden wat ontwikkelen betreft van applicaties maar we ontvangen de Ipad ook met open armen.  Voor de "gewone" gebruiker  is de Ipad het te vragen Sinterklaas / kerstcadeau.We zetten in ieder geval onze schoen de komende tijd bij .... je weet maar nooit of Sinterklaas langs komt. En nu niet meteen roepen dat ik anti Apple zou zijn (ik weet wie jullie zijn) ..... Ik werk dagelijks met een G4 / MacPro en Macbook pro en hebben meerdere producten ook zelf incl de Iphone..... ik ben alleen geen onvoorwaardelijke volger.

--- Update  09-12-2010 -----
De Notion Ink Adam is er eindelijk .... alhoewel voor diegene die uitgenodigd zijn voor de pre order .... maar belangrijker voor ons gewone sterveling zijn de prijzen....
Er zijn meerdere varianten  : LCD (wi-fi only), LCD + 3G -900 series, LCD + 3G -850 series, Transflective (Wi-Fi only), Transflective + 3G -900 series, Transflective + 3G -850 series. De LCD Wi-Fi versie is er vanaf  $375.33 en de 3G version kost $425.33. De Transflective version (Pixel Qi) begint vanaf $499.45 voor de  Wi-Fi only en de 3G varianten kosten  $549.99
Ik weet nog niet wat dit in Euro's zal zijn maar verander dollar in Euro + btw en je zal dicht in de buurt komen.
En op een  vraag  .... Nee ik heb hem (nog) niet besteld ..... kon wel ......maar zoals altijd wil ik er eerst mee spelen voordat ik overga tot aankoop.Waarom nu overhaast kopen terwijl je over 1 of 2 maanden hoogstwaarschijnlijk uit een 5tal kan kiezen.
Maar ondertussen  de 1ste video online over hoe de Notion Ink Adam werkt (klik HIER).
We zullen dus nu snel genoeg horen of Android het kan opnemen tegen de Ipad.

--- Update ---- 10-12-2010
De bij ons aanwezige Ipad had de laatste dagen last van een wegvallende of geen wifi connectie  ( iOS versie 4.2.1) nadat hij was  geupdate was van iOS 3.2 (die deze problemen soms ook had) . Een van de oplossingen  is om:

A.) je wlan router te herstarten en
B.) Herstart je iPad (home knop en de slaap knop tegelijkertijd ingedrukt houden totdat je het Apple logo weer ziet).
C.) Verwijder de WiFi instellingen van je iPad en stel deze opnieuw in.

Alles zou nou weer goed en automatisch moeten werken.

Update 27-12-2010

En wat lag er 2de Kerstdag onder de kerstboom ........ een Samsung Galaxy Tab ....... jawel.
Zo was er een lang traject over wat het zou worden en uiteindelijk is er een keuze gemaakt door een derde partij. Waarom deze nu en niet de almachtige en veel verkochte Ipad?
Het was niet makkelijk te kiezen en ze hebben eigenlijk allebei hun voordelen en dus ook hun nadelen  (zie het stukje hierboven) maar de Samsung heeft een paar zaken ( lager gewicht, adobe flash ondersteuning, microsd kaart) die uiteindelijk bij ons de doorslag gaven. Natuurlijk hebben we de Ipad meer kunnen testen dan de Samsung (deze niet meer dan in de winkel) maar we hebben onze eigen Htc Desire in de vergelijking mee genomen.
Het grootste probleem voor ons bleef oa . het gewicht ..... veel te zwaar als je hem als Eboek gebruikt. En het glossy scherm helpt ook niet echt mee ( vooral buiten en in de zon). En als laatste geen sd kaart ingang en dus makkelijke plek om zaken op en over te zetten zonder gebruik van een kabeltje en computerprogramma. Al moet hierbij gezegd worden dat de Galaxy alleen een micro sd ingang heeft. Misschien dat ze met de hierboven genoemde zaken in de volgende versie (Ipad2) wat aan gaan doen. 

De komende dagen / weken zullen we hem uitvoerig onder handen nemen en testen en zullen zo spoedig met een vervolg op dit artikel komen om zo de Apple Ipad en Samsung Galaxy Tab nu eindelijk goed te kunnen vergelijken. Tevens moet er nog een keer een vergelijk met de Apple Iphone en Android based (htc desire en Samsung Galaxy S) komen maar het komt er maar niet van.

Ondertussen meer vragen over hoe de Galaxy Tab bevalt en helaas ook wat negatieve zaken (zacht uitgedrukt) omdat we niet voor de Ipad gekozen hebben ....... tja  toch altijd weer jammer van deze "fans".
Kortom tijd voor een van de zaken die we tegen kwamen.

Een van de zaken is natuurlijk het "probleem " dat de huidige Android versie (2.2 genaamd Froyo) op onze Galaxy Tab oorspronkelijk niet voor grotere schermen is ontwikkeld dan 4 inch. Het gevolg is dat sommige programma's niet volledig gebruik maken van het 7 inch scherm en dat is natuurlijk zonde.
Maar gelukkig is daar weer een oplossing voor gevonden van de jongens van XDA .

- Stap  1 .... ga naar de Android market en download het gratis programma "Spare Parts"
- Stap  2 ...  open het programma "Spare Parts"
- Stap  3 ...  scroll naar beneden tot aan  "compatibility mode" en kijk of deze aangevinkt is (groen)
- Stap  4 ...  indien ja vink het dan uit (grijs) en weer aan vinken (groen)
- Stap  5 ...  Zet telefoon uit en weet aan (Reboot)
- Stap  6 ...  klik programma " Spare Parts" aan
- Stap  7 ...  scroll naar beneden tot aan "compatibility mode" en vink uit  (van groen naar grijs)
- Stap  8 ...  Zet telefoon uit en weer aan (Reboot)
- Klaar

Ik heb het getest en to nu toe werkt het prima bij ons.

---- De Apple Ipad 2 is er ------
En hij is redelijk onder handen genomen. Het is natuurlijk geen compleet nieuw apparaat maar meer een upgrade. De batterij zou het nu wel 10 uur moeten kunnen volhouden en het gewicht is minder geworden ...... super. Helaas is er nog steeds geen (micro) sd kaart ingang of usb ingang wat ik ( en vele andere) toch een erg gemis vindt. De extra camera voorop doet mij niet zo veel ...... en ik zie videobellen nou niet 1,2,3 van de grond komen (mede "schuld" hieraan de providers en hun datalimieten) en ook de andere partij moet deze mogelijkheid hebben.
Maar wat nog mooier is, de prijzen zijn gelijk gebleven ...... en de Ipad 1 zal in prijs verlaagd worden.
Nu maar eens kijken of de concurrentie een weer woord heeft. Het wordt ze zo niet echt makkelijk gemaakt.

Ik kan niet wachten om deze in mijn handen te nemen.