woensdag 8 juni 2011

Vakantie en internet


De vakantie staat voor velen weer voor de deur ( voor ons helaas al weer voorbij .... snik) en dus reizen velen weer af naar andere oorden.

Zo namen wij ook onze telefoon ( type ik wil constant in verbinding staan met internet) mee en uit ervaring weten we dat je dan voor onaangename verrassing bij thuiskomst kan komen te staan ( lees hoge telefoon rekening ivm buitenlandse data kosten). Nu sturen de telecom providers (vodafone gaf het keurig door) wel een sms'je als je de 80% van je data bundel bereikt maar dat gaat sneller dan je vaak denkt.
Zeker als je af en toe gebruik maakt van twitter, ingebouwde navigatie (zoals Google maps) of af en toe wat op zoekt op internet.
Maar de laatste tijd komen ook al de providers met een vakantie pakket zodat je voor bijv. €2,- per dag ook in het buitenland kan internetten.

Tegen deze hoge kosten is natuurlijk iets te doen ..... telefoon uit of iets minder rigoureus data roaming uit.  Maar wanneer sommige van ons dat heerlijk vinden (rust) kan de ander niet zonder. Zo heeft iedereen zijn voorkeur. Ondertussen zijn de meeste recente telefoons ook voorzien van wifi en dus goed in staat om in bijv. hotels, restaurants of andere gelegenheden contact te maken met het daar al dan niet gratis aanwezige internet via de zogenaamde hotspots.
In Nederland kan je geheel gratis bij oa. de McDonalds op het internet via je telefoon ( wifi) , laptop of tablet.. En ik weet uit ervaring dat het prima werkt ..... en je bent niet eens verplicht om te wat te kopen en dus te eten ... kopje espresso doet het ook goed.

Ga je echter naar het buitenland dan is dat wel eens .... ok vaak anders. Neem Duitsland en de autobahn en zijn bekende rastatte ..... de meeste hebben een hotspot van Tmobile maar dat is (meestal) niet gratis en omslachtig om erop te komen.  En wanneer het wel gratis is moet je in het bezit van een Duits mobiel nummer zijn (ivm activerings-sms). En dit laatste geldt ook helaas voor de McDonalds in Duitsland ( in ieder geval diegene die ik ken). Ik weet niet hoe het met Nederlandse T Mobile gebruikers is ..... misschien kan iemand me daarbij helpen.
Sommige bieden wel de mogelijkheid van gratis internet via een ingebouwde muur pc maar ivm veiligheid icm mijn wachtwoorden sla ik die maar over.

Blijf je in hotels of andere gelegenheden dan kan het zijn dat je bij het inchecken een wachtwoord krijgt om in te loggen of het staat aan gegeven in de menukaart of iets dergelijks. Maar ook hier kan het een duur extra zijn want de melkkoe van de vaste hotelkamer telefoon is al lang voorbij en sommige zien hier de opvolger.

Maar goed wat wel te doen dan ....... nou denk bijv. aan een prepaid sim kaartje met data uit het betreffende land.
Zo goed als elk land / provider biedt ze aan vanaf €5,- tot 50 Euro .... de meeste goedkope zijn voorzien van een klein startbedrag en zijn vaak een maand te gebruiken ..... kortom meestal lang genoeg voor een vakantie.

De voordelen zijn legio:
- geen contract
- geen maandelijkse kosten
- weet wat het kost en maximaal gaat kosten.
- "lokaal " bellen meestal stukken goedkoper dan met je Nederlandse nummer.
-
Natuurlijk zitten er ook nadelen aan
- Vreemde taal maakt uitzoeken niet makkelijker
- Welke simkaart past bij mij - Het ene kaartje stopt na een maand zonder opwaarderen
                                         - data limiet ja of nee
- een verkooppunt vinden is vaak niet makkelijk
- wisselen van kaartje met je Nederlandse kaartje ( lees onbereikbaar op je eigen nr. oplossing neem oude/2de telefoon mee)
- Soms mag je als "niet officieel in het land wonende" geen telefoon kaart kopen of kan de activatie van je kaart ( lees gebruik) enige tijd (uren tot dagen) duren.

Hier onder een paar voorbeelden met als aanrader provider "Three" ( of 3 / tre etc) als je naar de volgende landen gaat : Denemarken, Italië, Zweden, Ierland, Oostenrijk, UK, Australië, Indonesië, Hong Kong. Meestal goed en eigen UMTS netwerk en aantrekkelijke prepaid data kaart voor 30dagen.

- Oostenrijk.......  Provider "3" met prepaid telefoon kaart Type "ReLoad Extreme" voor €15,- en optie internet voor €3 per maand extra ( 100mb data per dag) of ga naar Höfer (Aldi in  Oostenrijk) en koop het starterspakket "Yesss!met 1 GB voor €10,- die 1 jaar geldig is of om te zetten naar 1 maand met 1,5 gb data limiet.

- Italië ........ provider "3 of Tre" met sim kaart en verschillende opties
 ....oa.  telefoon simkaart met 50 of 100mb data per dag. kosten vanaf €15 tot €25 of andere opties
of kijk naar de Provider "Wind" .... oa te vinden bij winkel keten "Expert" en keuze van  " Internet No Stop" + wind 12 pakket.

- Duitsland ...... net als Nederland veel aanbieders. Maar aanrader is het pakket van Simyo .... Sim kaart voor € 4,90 ( met €5,- beltegoed !!) en optie "flat internet" voor €9,90 per 30 dagen ( 1gb data) of 100mb voor € 4,90 en dan gratis gebruik maken van de wifi mogelijkheden. Een andere aanrader is het pakket van Aldi ..... €7,99 en onbeperkt internet op je "handy" per 30 dagen. Ik ben er echter nog niet uit of je je ook bij elke Aldi vestiging kan kopen of alleen online.

- Frankrijk ...... elke provider heeft wel Prepaid in zijn assortiment. Grootste nadeel is dan wel dat ze snel aflopen en je regelmatig moet bijladen. Provider Orange heeft 3G mobi kaart van € 15,- ( €5,- tegoed) die alleen met identiteitskaart en Frans adres (adres hotel / camping volstaat) te koop is. Koop deze wel in de Orange shop want anders kan het activeren meerdere dagen duren. Activeer zelf na aankoop snel de data optie (€12,-) die 30 dagen geldig is en goed is voor 500mb per maand

Dit zijn maar een paar voorbeelden en onder voorbehoud want niets is zo veranderlijk als de telecom markt. De info hierboven is/was van Mei 2011 en kan dus alweer verouderd zijn als je dit leest.

Ik heb recentelijk in Italië een "Tre" kaartje aangeschaft en dat werkte naar volle tevredenheid ( als je eenmaal weet wat je nodig hebt en zo) en hij werkte in zowel mijn telefoon als in onze Tablet (natuurlijk moeten ze wel simlock vrij zijn). En omdat er nog genoeg beltegoed op staat gaat hij binnenkort mee met vriendinnen die naar Italië op vakantie gaan.

En voor iedereen prettige vakantie

Update 08-06-2011
Ja leuke vakantie gehad met veel mooi (lees soms erg warm) weer ..... veel mountain en Downhill biking en natuurlijk lopen en zwemmen ( maar daarover de volgende keer meer).
Verder gaat bij ons de telefoon overdag uit maar de geek kant van mij kon het 's avonds niet laten om wat uit te proberen ....... en om natuurlijk ook om de gelopen of gefietste km's via programma's zoals endomondo en runkeeper meteen te uploaden. En daar vergeet ik bijna nog de Merrell barefoot app. die op mijn Iphone staat ......verder kunnen we zo het plaatselijke weer voor de volgende dag bekijken en nog meer van dat soort dingen.