zondag 10 januari 2010

Sneeuwduinen

Bij gebrek aan wedstrijden vandaag dan maar een duurloop. In de planning een loop van ongeveer 30 km met veel bos en zandpaden .......... herstel sneeuwpaden.
Omdat het erg slecht zou blijven ( vanaf Zaterdag avond tot Zondag middag sneeuwde het met als gevolg gem. 20cm sneeuw ) met veel wind en de bekende vorming van sneeuwduinen ging ik wederom gekleed als thermo-man op spikes.
Het was niet echt koud ( vergeleken met de afgelopen dagen)
Compleet met waterzak op de rug en polar buff om de nek en als extra zekerheid ook een sneeuwbril mee en andere winter benodigdheden in de rugzak ......... je weet maar nooit ging ik op pad.

De eerste test waren de 2 heuvels die onder gesneeuwd was en dus verborgen trap treden had was en aan de achterkant als slee baan gebruikt werd ......... lees erg glad en hobbelig maar de schoenen hielpen dit zonder problemen te overwinnen.
Na ongeveer 2,5 km kwam de 2de test na het uitkomen van een fietstunnel een muur van opgewaaide sneeuw ............ op sommige plekken tot ver boven mijn knieƫn ........ aia het begon al goed ( helaas geen foto van maar de volgende foto's kwamen ook regelmatig terug).

Daarna in open gebied veel zogenoemde sneeuwduinen die ervoor zorgde dat er veel gewandeld moest worden .......... sneeuwschoenen waren nu wel handig geweest.
De wind was hier ook nu nog lekker bezig zodat ik ervoor koos om de bril op te zetten ..... het maakte het geheel "nog charmanter" als anders.

Gelukkig hield de zandstraling ..... herstel sneeuwstraling na 1 km weer op toen ik het bos bereikte ( en de bril af kon) en mijn weg door zo goed als ongerepte sneewpaden kon vervolgen. Het kan ook zo zijn dat omdat er nog steeds veel sneeuw viel en de sporen van mijn voorgangers alweer waren gewist / volgesneewd.
De volgende 8 km waren een genot om te lopen maar ook erg zwaar met het zoeken naar geschikte routes (lopend / rennend) want velen vielen af door bergen----heuvels ( ok extreem grote molshopen) sneeuw.
Met zo af en toe een gesprekje met wandelaars en een enkele atb-er ( die het ook voor gezien hielden wegens overvloed aan sneeuwhopen) besloot ik dat het vandaag wel genoeg geweest was en koos ik voor een route terug wat mijn totaal helaas wel op 20 km zou brengen ........ 10 km te weinig maar helaas zo gaat het soms.
Wat was ik blij dat ik nu lopend onderweg was en niet op de fiets want die kwamen helemaal niet vooruit met die soms (licht) bevroren duinen ..... was je er bijna over dan zakte je tot aan de assen erin en zat je echt vast ............ misschien had je nu de Surly Pugsley moeten hebben met zijn ultra brede banden .......... weer iets voor op het lijstje van 5 december.
Misschien op tijd voor de volgende winter.

Moe maar voldaan kwam ik na bijna 3 uur (incl. 1/2 uur stilstaan wegens kletsen) weer thuis en alweer uitkijkend naar de volgende loop.

5 opmerkingen:

Tiny zei

Het mag van mij gedaan zijn. en toch loopt het ook weer niet zo slecht!

patrick aerts zei

Als ik je foto zie van je winterkledij, dan mag ik veronderstellen,dat het bij jullie stukken erger was dan bij ons, ik vond het al zwaar bij ons vooral die wind!Wat mij betreft mag die winterpret stillekes aan gaan stoppen, de voorbereidingen van de meeste mensen hun marathon komt stilaan nader en niemand kan op niveau lopen.

Marieke zei

Pfff, 20 km in die omstandigheden is vast wel vergelijkbaar met 30 km.
Ik doe het je niet na.

John zei

Met zulke omstandigheden is 20km nog een aardige beproeving. Dat is ff wat meer sneeuw t.o.v. onze omgeving.

RunningRonald zei

damn.. schrik mij de tandjes van die foto... dacht even op een site van een radicale afghaan terecht te zijn gekomen :)
Heftige loop hoor