maandag 29 november 2010

Sporten in de winter..... en warm blijven.

Dit stukje stond gepland voor vorige week ....... maar moest herschreven worden nadat de winter nu echt losbarstte.
Eerste rijp aan de bomen ... afgelopen Zaterdag
Als we vele weervoorspellers moeten geloven dan krijgen we weer een pittige winter. En de 1ste koude periode is dan ook deze week goed aangekomen. Ik heb vorige week al vele mensen gezien met sneeuwschuivers en grote zakken vol strooigoed ....ehh strooizout. Het voordeel is dat het tot nu toe een zo goed als droge winter is dus veel strooizout is er nog niet nodig geweest ( hier in het Noorden dan)
17 december 2009
Nu staat de afgelopen winter nog goed in het geheugen met veel sneeuw en veel natuurijs. Helaas ook de winter van de afgelaste wedstrijden. Maar ook dan gaan onze trainingen gewoon door ( ook de "fietstraining" maar dan hoofdzakelijk met woon werk km's en de fietstrainer op zolder) en hopelijk veel schaatsen.
Nu loop ik gedurende het hele jaar zowel buiten als binnen in T-shirts maar dit veranderd wanneer ik ga sporten in de winter.  Met temperaturen rond het vriespunt dan verander ik in een ijsbeer of michelin mannetje.
Iets waar ik en vele andere last van hebben zijn snel koude voeten en handen. En wanneer het erg koud is ook last van andere koude lichaamsdelen ......

Maar de oplossing is eigenlijk heel simpel en voor de hand liggend .... genoeg kleren aan trekken. Alhoewel dat eigenlijk maar een gedeelte van de oplossing is. Je kunt wel 10 lagen over elkaar aantrekken maar (1) ze moeten geen vocht vasthouden ( dat weer gaat bevriezen) en (2) je moet nog steeds goed kunnen bewegen ..... kortom niet teveel lagen. Iets dat ik bij de afgelopen Cross in Norg weer ondervond toen ik iets teveel aan had. De temperatuur steeg tot net onder 0 en ik kon niet meer op tijd wisselen van lange winter broek naar dunnere 3/4 broek hetzelfde gold voor mijn lange en dikkere shirt met lange mouwen.


Waar voornamelijk onze vaders vroeger de weg op gingen met kranten onder hun jas ( je ziet het vandaag de dag nog wel eens tijdens een bergetappe) hebben wij vandaag de luxe van moderne kleding materialen die zowel goed isoleren en het vocht (zweet) niet vasthouden maar doorgeven zodat het kan verdampen.
Daarom gaan ze vandaag uit van een 3 lagen kleding .... als 1ste de onderlaag (of basislaag) van thermo- ondergoed gevolgd door een basislaag (of midlayer) gemaakt van een fleece achtig materiaal of technisch shirt (polyester) en als 3de de buitenlaag van ademde wind en waterdichte materialen.
En dan zijn er natuurlijk nog de uiteinden van ons lichaam .... hoofd - handen en voeten. Vooral het hoofd verliest veel warmte dus die moet zeker bedekt zijn. En indien je het erg koud hebt of krijgt kan je ook kiezen voor een gezichtsbedekking zoals een neopreen facemask of een winterbuff (al is de kans hier groot dat de uitgeademde lucht bevriest).
Voor ons hoofd hebben wij een keur aan petjes, mutsen en (winter)buffs maar kiezen wij bij temperaturen van rond en onder de nul vaak van een helmmuts ..... strak om het hoofd met een soort oorflappen en gemaakt van zachte doch winddichte materialen ....... ook ideaal te dragen zonder helm.

De voeten kan je goed inpakken met sokken en niet te strakke schoenen en eventueel voor de fietsers met een neopreen overschoen. Nadeel van voornamelijk zomer fietsschoenen  is dat de onderkant veel gaten bevatten voor de klik pedalen en juist nu daar de kou binnenkomt ..... kortom dichtmaken of gaan voor speciale winterschoenen zoals de Lake MXZ302 (ATB) of Lake CXZ 302 (race), Northwave Celsius Artic ( zo goed als overal uitverkocht), Sidi Diablo GTX, of de voordelige Rose RWS 01. Denk er wel aan bij het (online) aanschaffen dat vele schoenen klein(er) uitvallen / je dikkere sokken draagt en dus een maat groter kiest dan normaal.
Maar ook hardloopschoenen hebben hun winter editie ........  maar deze info volgt nog omdat mijn lijstje helaas alweer verouderd is (lees veel schoenen zijn uit het programma).
Heb je dan nog koude voeten kies dan voor de verwarmde inlegzolen ( via batterijen) ...... Klik Hier voor een eerder geschreven stukje.
Drinken tijdens het sporten ....... ook in de winter van toepassing maar met natuurlijke problemen ...... bevriezings problemen. Vooral bij een lange duurloop of lange fietstocht moet er voldoende vocht worden ingenomen. Ik loop/ fiets met een geïsoleerde camelbak die bij extreme kou soms zelfs onder de buitenlaag wordt gedragen (ik weet dat sommige hem zelfs op de blote huid dragen !!!). En wat ook helpt tegen bevriezen van de leiding is zorgen dat de slang steeds leeg is en je je mondstuk tussen je kleren stopt.

Een andere oplossing is misschien het Camelbak shirt die je als onderlaag aan trekt en dus via lichaamswarmte alles vloeibaar laat blijven. Of ga voor de GO gel van SIS met als voordeel dat deze gel al vermengt is met water en dus zo ingenomen kan worden. Het voordeel van een gel is dat je ze makkelijker onder je kleding kan stoppen en je dus minder kans op bevriezen hebt.
Maar we horen graag of er andere ideeën zijn! Een van de aangeleverde oplossing was .... om de 5 km een café induiken voor en warme drank ...... een leuke en gezellige oplossing maar de lange duurloop krijgt dan een naamsverandering in dagloop.  
Het hierboven geschreven stuk is gericht op de Laag landen (Nederland / België etc) situatie  waar er relatief weinig sneeuw valt en de temperatuur niet verder gaat (uitzondering daargelaten) dan -10.
Ga je echter fietsen in laten we zeggen Alaska of het noorden van Zweden ( of Schotland op dit moment) etc dan raad ik aan om de volgende site te bezoeken voor tips (Klik HIER)
Over dit onderwerp is nog veel meer te melden ...... en die zullen we in een vervolg zetten.

Onze schaatsen staan ondertussen al klaar en we kunnen haast niet wachten om ze onder te binden ......  maar daar over de volgende keer.

2 opmerkingen:

John zei

Wederom genoeg nuttige tips. Voor het hoofd en de hals is de Buff inmiddels een standaard accessoire, zowel bij kou als warmte.

Bjorn Paree zei

Een hardloper kent geen slecht weer , enkel verkeerde kleding :-)