woensdag 12 oktober 2011

Sponsering en of betaald worden


De laatste tijd is er een levendige discussie gaande op meerdere sites en blogs over sponsoring. En dan hebben we het niet over goede doelen sponsoring maar over betaald krijgen in de vorm van spullen en of geld.

Natuurlijk is er wel een verschil met professionele sporters die spullen krijgen om hun "vak" uit te oefenen en de recreatieve sporter (zoals wij) die iets krijgen om het natuurlijk te gebruiken maar als tegenprestatie bijv. een positieve review er over schrijven.
Met beide is niets mis zolang er maar vermeldt wordt dat het er sprake is van sponsoring. In landen zoals de VS is het zelfs verplicht om het te melden ( al kan dit makkelijk omzeild worden).
Een goed voorbeeld is het blog van DCRainmaker. En voor wie hem niet kent hij is een Amerikaanse triatleet die erg veel producten test. Hij zegt er ook eerlijk bij dat fabrikanten die naar hem opsturen maar dat hij ze naderhand terugstuurt of zoals meestal de producten via een loting weggeeft.
De producten die hem bevallen koopt hij zelf voor de volledige prijs.

Maar er zijn ook genoeg sites en bloggers die het niet aangeven (iets wat in Nederland en andere Europese  landen niet verplicht is voor zover ik weet) en het is voor de leek soms erg moeilijk om dit eruit te halen. Niet dat dit altijd nodig is want de geleverde info kan natuurlijk goed zijn maar om enige partijdigheid er meteen uit te halen zou het wel zo "aardig" zijn.
Wij kunnen dan ook gerust melden dat wij GEEN gratis producten aangeleverd krijgen van bedrijven. En er dus ook NIET voor betaald worden. De geteste producten zijn allemaal van ons zelf ( en dus ook gekocht) en wanneer iets niet zint we dat ook melden.
Maar als er bedrijven zich geroepen voelen om dit te veranderen dan kunnen ze natuurlijk altijd contact opnemen ....:-))

Waarom dan dit stukje ..... Ik kreeg recentelijk weer de vraag in de mail waarom ik een 2tal bedrijven (Racelite en Racing the Planet) vaak voorbij laat komen. Mijn antwoord hierop is dat we daar al jaren veel van onze spullen kopen en ze dus ook automatisch worden genoemd.
En dan staan er de laatste tijd nog een 2tal reclame banners op onze site maar dat was meer een test en tot heden kunnen we er nog geen paar sokken van kopen.
Hoogstwaarschijnlijk zullen ze dan ook weer tzt verdwijnen.

Verder kreeg ik een paar vragen over verdwenen reacties en opmerkingen in de mail...... Ja dat klopt, we zijn over gegaan naar Disqus en dat heeft er voor gezorgd dat er met een schone lei begonnen gaat worden.
Helaas zijn dus de oude reacties verdwenen.

Geen opmerkingen: